Srbija i Balkan

Priština: Albanci otvaraju most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici?

Odluku o otvaranju glavnog mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici donela je Skupština opštine, ona je trenutno u procesu u našem ministarstvu, izjavio je Krasnići
Priština: Albanci otvaraju most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici?www.globallookpress.com © Depo Photos

Ministar administracije i lokalne samouprave u privremenim prištinskim institucijama Eljbert Krasnići izjavio je da se trenutno u tom ministarstvu procenjuje odluka odbornika u Skupštini Opštine Severna Mitrovica o otvaranju mosta na Ibru.

"Odluku je donela skupština opštine, ona je trenutno u procesu u našem ministarstvu. Kad se završi ocena zakonitosti akta, poslaćemo ga drugim instancama", rekao je Krasnići nakon sastanka gradonačelnika opština i ministara sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u ponedeljak.

Na sednici SO Severna Mitrovica 28. aprila, na zahtev Aide Ferati Doli iz pokreta "Samoopredeljenje", izglasana je odluka da bude poslat zahtev za otvaranje glavnog mosta na Ibru i time omogućena sloboda kretanja za automobile, kao i da se oslobodi prostor oko mosta.

Sa 12 glasova za, jednim protiv i jednim uzdržanim, zahtev Aide Ferati Doli je usvojen.

Zahtev je zatim poslat Ministarstvu administracije i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija.

Na ovakvu odluku tada je reagovala Srpska lista saopštenjem u kome najoštrije osuđuje "nelegalnu i nelegitimnu odluku donetu od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Severnoj Mitrovici, da se izvrši otvaranje glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, kojom se krši briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir na ovom prostoru".

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je, nedavno, prilikom dolaska u Severnu Mitrovicu izjavio da ne treba nametati stav jedne strane na štetu druge, i izrazio želju da otvaranje mosta bude doprinos većoj stabilnosti.

Glavni most na Ibru koji deli severni – srpski, od južnog – albanskog dela grada, i koji je sada otvoren, samo za pešački saobraćaj, već dve decenije je jedna on najneuralgičnijih tačaka na Kosovu i Metohiji, a na samom mostu zabeležene su stotine međuetničkih incidenata.

image