Srbija i Balkan

Euleks o povratku srpske policije na Sever KiM: Nismo primetili promene na terenu

Radio Slobodna Evropa je objavio podatke "jedne bezbednosne institucije na 'Kosovu'" da je, kako navode, srpski MUP u tom regionu od 11. maja ove godine stavio u funkciju svoje kancelarije
Euleks o povratku srpske policije na Sever KiM: Nismo primetili promene na terenu© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) je navela da tokom patrola na severu Kosova nije primetila "nikakvu promenu na terenu", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Oni su tako odgovorili na upit RSE da li imaju saznanja da Srbija eventualno obnavlja kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

RSE je objavio podatke "jedne bezbednosne institucije na 'Kosovu'" da je, kako navode, srpski MUP u tom regionu od 11. maja ove godine stavio u funkciju svoje kancelarije, koje su bile aktivne do 2013. godine.

Podaci na koje se poziva RSE navodno pokazuju da bi glavna kancelarija MUP-a trebalo da bude u Zvečanu, kod Osnovne škole "Vuk Karadžić", a još dve u Severnoj Mitrovici i po jedna u Zubinom Potoku i Leposaviću. 

Takođe, prisustvo MUP-a Srbije planirano je i u selu Rudare kod Zvečana, navodi RSE. 

Međutim, RSE nije uspeo da potvrdi ove informacije na terenu, ni u institucijama Srbije, a te tvrdnje nije komentarisala ni vlada ni MUP u Prištini. 

Srbija je svoje bezbednosne strukture u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću imala do 2013. godine, a one su, nakon dogovora u okviru Briselskog dijaloga, integrisane u kosovske institucije.

Međutim, skoro svi pripadnici policije tzv. Kosova (KP) iz srpske zajednice su krajem prošle godine podneli ostavke. Izlazak Srba iz kosovske policije usledio je nakon suspenzije komandanta KP za Sever Kosova, koji je odbio da pripadnici policije na severu uručuju opomene i oduzimaju vozila koja nemaju registarske oznake RKS.

image