Srbija i Balkan

Mihaela Rota nerviraju Srbi: Putin, nema predaje! (VIDEO)

Šefa Odbora za spoljne poslove Bundestaga izgleda su posebno pogodili srpski navijači koji su usred Nemačke skanadirali ruskom predsedniku
Mihaela Rota nerviraju Srbi: Putin, nema predaje! (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Izgleda da je Mihael Rot, šef Odbora za spoljne poslove Bundestaga, pomno pratio utakmicu između reprezentacije Srbije i Engleske na fudbalskom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, pa su ga fascinirali srpski navijači u Gelzenkirhenu koji su skandirali ime ruskog predsednika Vladimira Putina uoči jučerašnjeg meča.

Taj snimak je ubrzo postao viralan na društvenim mrežama, a podelio ga je i Mihael Rot na Iksu i to uz kratak opis: "Sramota". 

Prethodno, Rot se obratio predsedniku Vučiću na društvenoj mreži, tražeći od njega da reaguje na fotografiju ministarke za brigu o porodici i demografiju Srbije Milice Đurđević Stamenkovski koja se fotografisala u društvu Tina Krupala poslanika AfD-a, držeći majicu na kojoj je karta Kosova i Metohije i poruka: "Nema predaje".

"Ovakav ispad zahteva odgovarajuće mere! Ovaj agresivni nacionalizam će pre ili kasnije dovesti do rata", poručio je Rot predsedniku Srbije čiji je zvanični nalog tagovao u svojoj objavi.

Podsetimo, navijači Srbije i Engleske fizički su se obračunali u Gelzenkirhenu pred meč dve selekcije u prvom kolu Evropskog prvenstva u fudbalu.

Više desetina navijača obe ekipe žestoko su se sukobile – letele su flaše, stolice, stolovi i žardinjere, a bilo je i povređenih.

Na snimcima se vide krvave glave navijača, a prema pisanjima lokalnih medija, u sukob su umešani i Albanci, koji su napali srpske navijače.

U saopštenju policije u Gelzenkirhenu se navodi da su se navijači dve selekcije od ranog jutra okupili u tom gradu.

"Oko 4.000 navijača Srbije je krenulo u navijačkom maršu ka stadionu. Ta šetnja je morala da bude prekidana nekoliko puta zato što su navijači upotrebljavali pirotehniku. Oko 15.45 časova policija je dobila informaciju o sukobu između srpskih i engleskih navijača", navodi se u saopštenju nemačke policije.

Mediji su preneli da su u tuči učestvovali i Albanci koji su prvi napali srpske navijače.

"Specijalne policijske snage su intervenisale i razdvojile dve grupe navijača. Privedeno je sedam srpskih navijača, a protiv njih su podnete krivične prijave. Na putu do stadiona nije bilo incidenata. Policija je prisutna na licu mesta i pažljivo prati situaciju", saopšteno je iz policije u Gelzenkirhenu.

UEFA želi da spreči pojavljivanje ruskih zastava na fudbalskoj areni u Minhenu, gde Ukrajina igra svoju prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Ruska zastava pojavila se u petak na utakmici između Nemačke i Škotske, a viđena je i među navijačima Srbije tokom utakmice protiv Engleske.

Da nisu jedino Rotu smetali srpski navijači, pokazao je i Fudbalski savez tzv. Kosova (FFK) koji je zvanično uputio žalbu UEFA zbog srpskih navijača. 

Kako je navedeno u saopštenju, žalba je podneta zbog isticanja zastava, slogana i skandiranja srpskih navijača sa "političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova" pre i tokom utakmica Engleska - Srbija.

"Nesmetano prikazivanje ovakvih poruka i apela na velikom događaju kao što je Evro 2024 je besmisleno i apsurdno. Ovakvim pozivima dokazuje se mržnja posejana u javnom mnjenju u Srbiji prema susedima", navodi se u saopštenju FFK, uz zahtev za "stroge" disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije.

image