Srbija i Balkan

Sud u Hagu izdao poslednju opomenu Nasimu Haradinaju zbog nastupa u medijima

Trendafilova je Haradinaja upozorila da će ga vratiti u haški pritvor da odsluži celu kaznu, ako još jednom prekrši uslove pod kojim je prevremeno pušten iz zatvora
Sud u Hagu izdao poslednju opomenu Nasimu Haradinaju zbog nastupa u medijimaGetty © lex Gottschalk/DeFodi Images

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova uputila je poslednje upozorenje veteranu OVK Nasimu Haradinaju zbog inervjua i izjava medijima bez dozvole Suda što predstavlja kršenje odluke kojom je on prevremeno oslobođen služenja kazne.

Trendafilova je Haradinaja upozorila da će ga, ako još jednom prekrši uslove koje je ona odredila, vratiti u haški pritvor da odsluži celu kaznu.

Kako je objasnila, iako bi odluka zbog kršenja Odluke  mogla odmah da bude opozvana ili izmenjena, odlučila je da Haradinaju izda poslednje upozorenje i jasno stavi do znanja da će svako dalje kršenje dovesti do njegovog trenutnog povratka i služenja ostatka kazne u Pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća.

Haradinaj je, zajedno sa Hisnijem Gucatijem osuđen jer je medijima odavao poverljive dokumente 2020. godine, kao i identitet mogućih svedoka, nakon čega je uhapšen i isporučen Hagu.

Osuđen je na 4,5 godina zatvora i novčanu kaznu od 100 evra, a u oktobru 2023. godine kazna mu je preinačena u uslovnu uz obavezu da ne daje izjave medijima i ne komentariše rad suda.

image