Srbija i Balkan

Srbin u Vladi Severne Makedonije: Ko je Ivan Stoilković i zašto su Albanci zabrinuti?

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji nedavno je u izjavi za RT Balkan rekao da "sa promenom vlasti očekuje poboljšanje atmosfere ne samo između dva naroda, nego i između državnih rukovodstava Srbije i Severne Makedonije"
Srbin u Vladi Severne Makedonije: Ko je Ivan Stoilković i zašto su Albanci zabrinuti?© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Godine 2008. kada to u Makedoniji nije bilo baš jednostavno, Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u toj državi, glasao je u Sobranju protiv odluke o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Punih 16 godina kasnije, Ivan Stoilković, predsednik DPSM, kako je sinoć saopštio mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, biće izabran za potpredsednika makedonske vlade i ministra zaduženog za odnose između zajednica.

Srbin će biti potpredsednik makedonske vlade, a prva reakcija albanskih političara u Severnoj Makedoniji je očigledna nervoza, oličena u teško shvatljivom, pogubnom zaključku da  "VMRO više veruje Srbima, nego Albancima u toj državi".

Srbin rodom iz Kumanova, pravnik po obrazovanju, poslanik u Sobranju od 2002. godine, Stoilković je sinoć zahvalio Mickoskom na poverenju, napisao da "korupcija i on niti su imali niti će imati dodirnih tački", kao i da "kako bude radio, tako mu Bog pomogao".

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji nedavno je u  iz javi za RT Balkan rekao da "sa promenom vlasti očekuje poboljšanje atmosfere ne samo između dva naroda, nego i između državnih rukovodstava Srbije i Severne Makedonije".

"Sa makedonske strane imaćemo političare koji neće samo deklarativno pričati o poboljšanju odnosa sa Srbijom, a iza leđa praviti svakojaka nepočinstva već će to biti daleko partnerskiji, iskreniji odnos. Neke velike, krupne priče, o promeni imena recimo, biće otvorene u javnosti", rekao je tada Stoilković.

Prethodnih godina, predsednik partije Srba u Severnoj Makedoniji bio je aktivan i na širem planu, što se položaja srpskog naroda u regionu tiče.

"Na današnji dan, pre dvadesetak, skoro trideset godina, oni koji su sanjali o slobodi proglasili su Republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Krenuli su svojim putem, jedinim putem! Prema onome što su bili, u šta su verovali, šta su činili oni pre nas. (...) Pre dvadeset i sedam godina proglašena je Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, Sanstefansko je jutro! Dan je naš, dan je Republike Srpske, Dan svih Srba zapadno od Drine! Čuvajmo je! Srećan praznik", napisao je na 9. januar 2019. godine Ivan Stoilković, u vreme kada ovakvi stavovi ni u Makedoniji, a tek na Zapadu nisu bili ni malo popularni.

Krajem 2018. godine kada je regionalna tema bila najava stvaranja balkanskog pakta za obračun sa Srbijom, Stoilković je u autorskom tekstu jetko primetio da "Srbima i Beogradu ponovo treba navući ludačku košulju i ubediti svet da je Srbija (i generalno Srbi) u zavadi sa većinom svojih komšija kojima, eto, opet nanosi neko zlo, pre svega Makedoncima i Crnogorcima".

"Iz ponašanja Albanaca možemo izvući više zaključaka koji će nam u budućnosti služiti za nauk. Prvo, nema odustajanja od Velike Albanije, ni među Albancima, ni u zapadnim centrima moći koji su ih do sada podržavali, pomagali i kuražili. Postoje samo sitne, lukave zamke koje se Srbiji podmeću u smislu eventualnih promena ili korekcija stavova. Drugo, u ovoj fazi stvaranje monstruma 'velike Albanije' odvijaće se isključivo na račun Srbije i Makedonije, sa ciljem pune dezintegracije balkanskog pravoslavnog elementa. Prosto je neverovatno da Makedonija (iako su svi svesni kuda sve ovo vodi) i dalje po inerciji devedesetih pristaje da bude pontonski most i logistika za pritisak na Srbiju. Treće, svi dobro znaju koliko je problematičan proces koji se sprema i kakve sve posledice može da izazove. Zapadni partneri tako nešto nikada neće otvoreno podržati, ali će jedva čekati da aminuju tu 'novu realnost' do koje će ovaj proces neminovno dovesti", zaključio je tada Stoilković.

Tih dana predsednik partije Srba u Makedoniji konstatovao je da u toj državi nije bilo "elementarne novinarske hrabrosti da se premijer pita za stav Vlade o "najavljenom učešću Makedonije u stvaranju pakta protiv Srbije". Tada je javno pozvao premijera Zaeva da odgovori makedonskoj javnosti na jedno "u suštini veoma jednostavno pitanje":

"Na čijoj strani ste Vi gospodine Zaev i čije interese branite i zastupate, interese Republike Makedonije, ili interese velikoalbanskog šovinizma, da li zastupate regionalnu saradnju i stabilnost ili po meri fašitičke prošlosti na ovim prostorima uprežete Makedoniju i njen narod mimo njegove volje u otvoreno neprijateljstvo sa srpskim narodom i Srbijom?", pitao je tada, kad već nisu drugi, Stoilković.

Semptembra 2023. Stoilković je reagovao na novi talas ugrožavanja prava Srba na Kosovu i Metohiji.

"Večna slava srpskom narodu koji i pored nezapamćenog terora opstaje u srpskoj kolevci i ne napušta svoja vekovna ognjišta pred Kurtijevim divljim zverima i međunarodnom aždajom. Slava Srbima sa Kosova i Metohije koji su dali život u odbrani svojih domova i svoje rodne zemlje od sve većeg ugnjetavanja i tiranije od strane vlasti šiptarskog okupacionog režima i pokoj duši albanskom policajcu", naveo je tada Stoilković.

Posle odluke zvaničnog Skoplja da podrži ulazak tzv. Kosova u Saavet Evrope i da ova zemlja bude kosponzor rezolucije o Srebrenici u UN, Stoilković je intervjuu "Večernjim novostima" konstatovao: "Albanci nam ubuduće neće krojiti kapu".

"Makedonski građani i makedonski narod su ono što su imali rekli 1999. godine, kad je Srbija bila bombardovana i to potvrđuju kad god je Srbiji potrebna neka pomoć. Nažalost, ima podosta kvislinga među makedonskim političarima. Inače, glasanje Makedonije za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope naišlo je ovde na opštu osudu, izazvalo je kod makedonskog naroda bes zbog nemoći da ovo već alarmantno stanje nekako promene", izjavio je u aprilu ove godine Stoilković.

Posle najave Mickoskog da će Srbin u Vladu, među Albancima u Severnoj Makedoniji, razumljivo, razočarenje i zabrinutost. Oglasio se Arber Ademi, potpredsednik albanske stranke DUI, razočaran, kaže, što je Ohridski sporazum, prvi put od 2001. godine u rukama "Srbina putinističkih uverenja".

Politički analitičar iz Skoplja Bljerim Hiseni, zabrinuto je izjavio da je  sve ovo što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji "pokazatelj da VMRO više veruje Srbima, nego Albancima".

Ne treba sumnjati, albanski odgovor na Srbina u vladi Severne Makedonije neće biti mlak i tek će stići. Oni se sa tom činjenicom neće pomiriti.

image