Srbija i Balkan

Dačić: Održavanje Sabora istorijski važno; Karan: Deklaracija izraz političke zrelosti

Stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju predstavlja prvu realizaciju dogovora sa nedavno održanog Svesrpskog sabora u Beogradu koje su postigla dvojica ministara sa predstavnicima policijskih uprava Srbije i Republike Srpske
Dačić: Održavanje Sabora istorijski važno; Karan: Deklaracija izraz političke zrelosti© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Trebinju da je istorijski važna činjenica da je održan Svesrpski sabor, jer je bilo potrebno da se razbije politička i psihološka barijera da se nešto ne sme kako se neko ne bi ljutio.

Dačić je naveo da mogu da se organizuju bošnjački sabori, hrvatski sabori, da Albanci slave dan zastave, a da jedino nije moguće da srpski narod razmišlja o nekom obliku zajedničkog rada, prenosi Srna.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u UN, Dačić je istakao da nikad nije bilo sporno da se osuđuju svi zločini, ali da je istorijski nekorektno isticanje jednog takvog događaja kako bi odredio suštinu rata u BiH.

"Nikad se nije desilo da se donosi neka posebna rezolucija nakon donošenja opšte rezolucije o genocidu. Ne vidimo šta smo dobili time, a vidim šta smo izgubili. Rezolucija je donela dalju političku nestabilnost i međusobno optuživanje", rekao je Dačić novinarima u Trebinju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda opšti, politički akt, ali i izraz političke zrelosti i subjektiviteta srpskog naroda.

"To samo ima onaj narod koji ima svoju državu i kada oseti da se njegova snaga tog političkog predstavljanja, sveobuhvatnosti i zajedništva može ugroziti i ugrožava on pravi takva dugoročna dokumenta koji su dokumenti statike, dinamike i programski dokumenti", rekao je Karan novinarima.

Karan je ponovio da je Deklaracija akt mira, pomirenja i pružena je ruka svim narodima koji žive na ovim prostorima.

Karan i Dačić potpisali su danas u Trebinju memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone.

Reč je o prvom aktu realizacije Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je potpisana na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju predstavlja prvu realizaciju dogovora sa nedavno održanog Svesrpskog sabora u Beogradu koje su postigla dvojica ministara sa predstavnicima policijskih uprava Srbije i Republike Srpske.

Helikopter "bel 212 "služiće kao podrška vatrogascima u gašenju eventualnih požara u Trebinju, Hercegovini ili bilo gde u Srpskoj ako se za to ukaže potreba.
Kako se navodi, nosivost vode u vedru iznosi 1,2 tone.

image