Srbija i Balkan

Otkrivena nova afera Spajića: Izgubio 90 miliona dolara?

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori, a za njim su poternice raspisale i SAD i Južna Koreja zbog prevare sa kriptovalutama. Pitanje je zašto se ovaj begunac našao na Balkanu baš pred predsedničke izbore u Crnoj Gori na kojima je Spajić trebalo da bude kandidat
Otkrivena nova afera Spajića: Izgubio 90 miliona dolara?© R.R./ATAImages

Aktuelni premijer Crne Gore Milojko Spajić u aprilu 2018. godine kao fizičko lice investirao je u kompaniju Do Kvona "Teraform Labs", pokazuju dokumenta američke Agencije za hartije od vrednosti, objavile su podgoričke "Vijesti".

Pet godina kasnije ispostavilo se da je to firma iza koje je stajala piramidalna šema, u kojoj su više od 40 milijardi dolara izgubili početni ulagači.

Spajić je pak uvek tvrdio da je Do Kvon, inače uhapšen u Crnoj Gori, prevario njega kao fizičko lice, već da je to učinio firmi koja je ili bila njegova ili je samo bio zaposlen u njoj.

Iznos od 75.000 evra je iznos na koji se Spajić obavezao da će da uplati prvog dana prikupljanja novca za ovaj projekat, stoji u dokumentima koji su predati njujorškom sudu.

Spajić je tim ulaganjem stekao 750.000 tokena luna po ceni od 10 centi, a to je bila najmanja cena pre izlaska na tržište, jer je u prvoj fazi ulaganje najrizičnije zbog čega je i cena bila tako niska.

Ako Spajić pre kolapsa nije prodao nijedan od svojih 750.000 tokena luna, izgubio je blizu 90 miliona dolara, koliko su tokeni vredeli početkom aprila 2022. godine.

Do Kvon je tog i narednog dana prikupio ukupno 13,75 miliona dolara od 14 fizičkih lica i 10 kompanija, pokazali su podaci iz tabele koja je dostavljena sudu pred kojim se sudilo "Teraformu" i Do Kvonu.

Tera kriptovaluta je finansijski proizvod dobijen blokčejn tehnologijom, koji je "Teraform" plasirao na berze varajući investitore da njihovu tehnologiju koristi poznati korejski kripto platni sistem Čai za svoje poslovanje. Druga prevara je bila da će tržišna vrednost jednog novčića Tera uvek automatski iznositi jedan američki dolar, što nije bilo tačno.

Kompanija je registrovana u Singapuru 23. aprila 2018. godine i do leta 2021. u nekoliko investicionih rundi sklopljen je najmanje 81 ugovor u vrednosti od preko 65 miliona dolara, a na račune i kripto novčanike ove firme uplaćeno je oko 35 miliona dolara u gotovini i blizu 24 miliona u kriptovalutama.

U Americi su Do Kvon i njegova firma sklopili nedavno sudsko poravnanje sa sudom po kojem firma treba da plati 4,37 milijardi dolara u novčanim kaznama i kamatama, a ovaj kralj kriptovaluta oko 200 miliona dolara u fond za nadoknadu štete ulagačima sa svog računa u švajcarskoj Signum banci.

Spajić je do sada tvrdio da je njegova firma, ili firma u kojoj je radio, prevarena za 75.000 evra. Na njegovom linkedin nalogu stoji da je od marta 2017. do decembra 2020. bio partner u singapurskoj investicionoj kompaniji koje nema u tabeli prevarenih firmi koja se nalazi u američkom sudu. Sve ovo probudilo je sumnje u crnogorskoj javnosti da je Spajić izgubio novac kao fizičko lice, a ne u ime firme.

image