Svet

Američki regulator traži kaznu od pet milijardi dolara protiv Do Kvona i "Teraform labsa"

Propala kripto firma i suosnivač proglašeni su odgovornim za prevaru
Američki regulator traži kaznu od pet milijardi dolara protiv Do Kvona i "Teraform labsa"Getty © Filip Filipovic / Contributor

Američka komisija za hartije od vrednosti traži da propala firma za kriptovalute "Teraform labs" i njen osnivač Do Kvon plate više od pet milijardi dolara kazni i kamata, nakon što su ranije ovog meseca proglašeni odgovornim za prevaru.

Regulatorni organ je zatražio kaznu od nešto manje od 4,2 milijarde dolara, uz dodatnih 545 miliona dolara kamate, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na sudska dokumenta. Takođe je zatraženo da "Teraform labs" i Kvon plate 420 miliona dolara, odnosno 100 miliona dolara na ime kazni u građanskoj parnici.

"Teraform labs" je propao u maju 2022. nakon što je njegova kriptovaluta "teraUSD" - koja je dizajnirana da prati cenu dolara - izgubila vrednost, što je izazvalo krizu na širem tržištu digitalnih sredstava koja je zbrisala nekoliko kompanija i gurnula cenu tokena kao što je bitkoin na višegodišnji minimum.

Kazne gomilaju pritisak na Kvona koji je, zajedno sa "Teraform labsom", ranije proglašen krivim za prevaru investitora kriptovaluta u šemi koja je navodno izazvala gubitke od 40 milijardi dolara.

Kvon je usred bitke za ekstradiciju između SAD i Južne Koreje. Prošle godine američki tužioci podneli su protiv njega osam optužbi, dok je Južna Koreja je za njim izdala nalog za hapšenje u septembru 2022. godine, navodeći da je prekršio pravila tržišta kapitala u zemlji.

Kvon je u Crnoj Gori od juna prošle godine, kada je uhvaćen u pokušaju da izađe iz zemlje sa falsifikovanim pasošem.

image
VV inauguration
banner