Srbija i Balkan

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo rešenje o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Sud je uvažio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva
Vrhovni sud Crne Gore ukinuo rešenje o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji© Filip Filipovic

Vrhovni sud Crne Gore je ukinuo rešenja o izručenju"kralja kriptovaluta", Do Kvona, Južnoj Koreji i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Na taj način, kako prenose podgoričke "Vijesti", uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva čime su ukinuta rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

"U situaciji kada se radi o konkurenciji zahteva dve države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahteva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sud, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja", saopšteno je iz Vrhovnog suda.

U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao doneti rešenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao doneti rešenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtevom za zaštitu zakonitosti ukazuje.

Identičan stav je, navodi se, imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama, navodi se u saopštenju.

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara.

Nakon višemesečnog boravka u zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smešten u objekat Prihvatilišta za strance.

Njegovo izručenje traže SAD i Južna Koreja.

image
VV inauguration
banner