Srbija i Balkan

Vrhovni sud Crne Gore odložio izručenje kralja kriptovaluta Do Kvona Južnoj Koreji

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu
Vrhovni sud Crne Gore odložio izručenje kralja kriptovaluta Do Kvona Južnoj Koreji© Filip Filipovic / Contributor

Vrhovni sud Crne Gore odredio je da se odloži izručenje kralja kriptovaluta Do Kvona Južnoj Koreji.

"Veće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o predlogu Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (VDT) za odlaganje izvršenja rešenja Višeg suda u Podgorici i rešenja Apelacionog suda Crne Gore od 20. marta 2024. godine, podnetom uz Zahtev za zaštitu zakonitosti VDT-a, donelo je rešenje kojim je određeno odlaganje gore navedenih rešenja o izručenju okrivljenog Kvon Do Hjeonga Republici Južnoj Koreji, a po molbi Ministarstva pravde Južne Koreje, od 24. marta 2023, do donošenja odluke po podnetom zahtevu za zaštitu zakonitosti", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Podsetimo, Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog dela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Izručenje Do Kvona tražile su i SAD, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, koji ga tereti za više krivičnih dela uključujući zaveru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, elektronsku prevaru, kao i manipulaciju cenama hartija od vrednosti.

image