Srbija i Balkan

Kad će protesna nota Hrvatskoj? Reakcije na izjavu Grlić Radmana o Jasenovcu

Hrvatski ministar izjavio je u Tivtu da je Zagrebu rezolucija o Jasenovcu neprihvatljiva i besmislena, što je naišlo na reakcije predstavnika Srba u Crnoj Gori
Kad će protesna nota Hrvatskoj? Reakcije na izjavu Grlić Radmana o JasenovcuGetty © Thierry Monasse

Nakon što je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman javno kritikovao namere Crne Gore da donese rezoluciju o Jasenovcu, oglasile su se predstavnici prosrpskih stranaka.

"Đe ste premijeri, predsednici i ministri da reagujete danas na Grlić-Radmana. Dabogda se brodom 'Jadran' vratio u Hrvatsku, i još ga častite Herceg Novi usput, pošto su nam Prevlaku već uzeli", komentarisao je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Uputiti Hrvatskoj protesnu notu

Oštro osuđujem izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana o Rezoluciji o Jasenovcu, ali i o predlogu izglasavanja inicijative o takozvanom "Božićnom ustanku", rekao je predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

"Pomenuta izjava je direktno mešanje u unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali i nipodaštavanje stotina hiljada nevino stradalih žrtava u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Imajući u vidu da su ministri aktuelne crnogorske Vlade, ali i prethodnih Vlada vrlo agilno i promptno reagovali na mnogo bezazlenije izjave o zaštiti srpskih interesa u Crnoj Gori, a koje su dolazile sa zvaničnih adresa iz Beograda, smatram da MVP mora uputiti protesnu notu Vladi Republike Hrvatske zbog nesmotrenih izjava njihovog ministra", saopštio je u izjavi za medije Dajković.

Kako je predočio, da je nekim slučajem predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao izjavu poput ove koju je dao ministar Radman Grlić tlo se ne bi smirivalo danima zbog raznih NVO organizacija, "intelektualaca" i crnogorske opozicije, ne bi se moglo živeti.

"S tim u vezi, ovo je prilika da crnogorske vlasti pokažu da im Srbija, pa i predsednik Vučić nisu jedine političke mete i jedini trn u oku", kazao je Dajković.

image