Srbija i Balkan

Objavljeni zadaci i rešenja završnog testa iz matematike (FOTO)

Zapremina kupe, razlomci i procenti, ali i svi zadaci u kojima je traženo da se izvede postupak, namučili su male maturante na testu iz matematike koji su radili danas
Objavljeni zadaci i rešenja završnog testa iz matematike (FOTO)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Učenici osmog razreda u osnovnim školama polagali su test iz matematike u okviru završnog ispita.

Pogledajte zadatke koje su danas rešavali mali maturanti na ovom linku, a rešenja testa na ovom linku.

Zapremina kupe, razlomci i procenti, ali i svi zadaci u kojima je traženo da se izvede postupak, namučili su male maturante na testu iz matematike koji su radili danas.

Završni ispit iz matematike na kraju osnovne škole polagalo je danas 67.430 učenika koji su završili osmi razred, u drugom danu polaganja "male mature", saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima onima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada, kako navode, nisu dobili informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna.

Od ukupno 1.561 onih koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, ispitu je pristupilo 68,55 odsto njih (1.070).

Trećeg dana osmaci polažu test iz izbornog predmeta

Učenici osmog razreda juče su polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra će polagati test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru - geografija, istorija, biologija, hemija i fizika.

Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

Pre početka završnog ispita potrebno je da učenici dođu sat vremena ranije i da, sa sobom ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.

Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu.

Preliminarne rezultate za sva tri testa učenici će moći da vide 22. juna, a konačne 25. juna, u školi i na portalu Moja srednja škola.

Popunjavanje lista opredeljenja biće 26. i 27. juna 2024.

Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Kako se računaju poeni

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić rekao je ranije da će preliminarni rezultati biti dostupni od subote, 22. juna u 8 sati na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, na kojem je 71 odsto roditelja izvršilo prijavu za polaganje završnog ispita, ili neposredno u samoj školi.

On je dodao da će u subotu do 15 časova moći da podnesu prvostepene prigovore na zadatke za koje smatraju da nisu dobro ocenjeni, posle čega će uslediti drugostepeni prigovori.

Pašić je naveo da će učenici na listi želja za upis u srednje škole, putem portala mojasrednjaskola.gov.rs ili u samoj školi moći da upišu do 20 želja.

"Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše", istakao je Pašić.

Posle toga, kako je rekao, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula.
Govoreći o broju mesta u srednjim školama, Pašić je istakao da učenici ne moraju da brinu jer ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji polažu završni ispit.

"Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi", naveo je on.

Ministarstvo prosvete saopštilo je juče da je polaganje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika proteklo bez problema i da je registrovan jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću koji je odmah osujećen i regularnost ispita nije dovedena u pitanje.

Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika pristupili je 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

image