Srbija i Balkan

Crnogorska policija prelazi na ćirilicu: Ministar odlučio da poštuje Ustav

Uz nova vozila koja će stići iz Čačka, odlukom ministra biće ispisana ćiriličnim natpisom, što je već izazvalo negodovanja u Podgorici
Crnogorska policija prelazi na ćirilicu: Ministar odlučio da poštuje UstavGetty © Filip Filipovic

Uprava policije Crne Gore nabaviće najmanje 45 novih službenih automobila "škoda skala" nakon sprovedene javne nabavke, jer je posao zaključen sa firmom "AUTO-ČAČAK Podgorica".

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šarnović pojasnio je da je ugovor potpisan 10. juna, te da dobavljač snosi sve troškove održavanja, opremanja, registracije i osiguranja vozila na period od tri godine.

"Jedina obaveza MUP-a je da sipamo gorivo", rekao je ministar.

Novina je to što je ministar doneo odluku da nova patrolna vozila ubuduće imaju sa jedne strane natpis "policija" na latinici, a sa druge strane na ćirilici.

"Kao ministar unutrašnjih poslova odlučio sam da osim Uredbe konačno bude ispoštovana i Ustavom garantovana jednakost latinice i ćirilice, što znači da će na svim vozilima ravnopravno biti zastupljena oba pisma", kazao je Šaranović za "Vijesti".

Član 13 Ustava Crne Gore uređuje da je službeni jezik crnogorski, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Ipak, ova odluka već se različito tumači u Podgorici, pa se "Vijesti" pozivaju na to da Uredbom o boji i oznakama vozila, plovila, naoružanja i posebnoj opremi, nije određeno kakva će biti obeležja na vozilima.

Autor teksta u "Vijestima" pita se da li će nova vozila biti uvod u dalje ispisivanje oznaka na dva pisma za policijske uniforme, kacige, štitove i ostalu opremu.

image