Srbija i Balkan

Milo, zloglasni šef kavačkog klana i Skaj aplikacija: Na braniku države (FOTO)

Kako je bivši predsednik Crne Gore "branio" državu iz dana u dan saznaje se zahvaljujući prepiskama kriminalaca koje je Europol otključao na Skaj aplikaciji i poslao nadležnim organima u Podgorici
Milo, zloglasni šef kavačkog klana i Skaj aplikacija: Na braniku države (FOTO)© Antonio Ahel / ATA Images

Pucanje po šavovima, tako bi moglo da se najbolje opiše ono što se poslednjih dana dešava u Podgorici. Dokazi o sprezi kriminala i režima Mila Đukanovića, koja traje više od 30 godina u Crnoj Gori, počeli su da izlaze u javnost iz dana u dan.

Podgoričke "Vijesti" objavile su transkript prepiske sa Skaj aplikacije u kojoj pripadnik specijalne policije Petar Lazović šalje poruke šefu kavačkog klana Radoju Zviceru i spominje nekadašnjeg predsednika države Mila Đukanovića.

Lazović piše Zviceru sa proslave rođenja Đukanovićevog unuka početkom oktobra 2020. godine. Na proslavi je sa svojim ocem, nekadašnjim visokim policijskim funkcionerom Zoranom Lazovićem, čiji je zadatak formalno bio da se bori protiv mafije, a koji sedi tik do Đukanovića.

"Šef je dobio unuka", javlja Lazović odbeglom vođi kavačkog klana. Potom pojašnjava da je sa Đukanovićem pričao o Zviceru, tačnije, da ga je hvalio kod "šefa".

"Kažem pred svima. Komita je brat pravi, a šef kaže - postoje li još komite? Ja kažem, verujte nikad jače nisu bile, iako nismo na okupu. Ima i mora da zna pravu braću", navodi Lazović.

Lazović prenosi Zviceru atmosferu sa proslave i navodi da se Milo "veseli i pije".

"Šapuće nešto sa Z (Zoranom), muzika dere, Žuti i Jaca i nas 10. Rekoh da si čestitao, zahvaljuje se. Lomi (Milo) kralj, veli nećemo je dati bez muke velike, na državu misli", piše Lazović Zviceru.

Petar prosleđuje Zviceru slike na kojima se, između ostalih, vide Milo Đukanović i Zoran Lazović u prisnom razgovoru, a onda i jednu fotografiju iznad njihovih glava uz poruku: "Bliže ne može".

"Šef sad priča sa Z za tebe i Z mu kaže da si sa Tiagom (najverovatnije Darko Šarić) i da ono što vidi i čuje smatra da si pravi momak. Preneseno od A do Š. Eto tako", piše Lazović vođi kavčana.

Podsetimo, Đukanović je svog unuka koji takođe nosi ime Milo krstio u Vaseljenskoj patrijaršiji kod Vartolomeja. Bila je to još jedna poruka Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori protiv koje je vodio otvoreni rat.

Na braniku države svojevremeno je bila i Đukanovićeva supruga Lidija. O tome se saznalo 2019. kada je objavljen snimak njenog razgovora sa bliskim Đukanovićevim saradnikom Milanom Roćenom.

"Bogami, ja sam stalno u Crnu Goru, a moj muž kad ode, onda ja čuvam ovu državu", rekla je tada Lidija kroz smeh.

Poruke koje su ove sedmice osvanule u medijima samo su nastavak ranije prepiske, a u kojima se Lazović hvalio Zviceru oduzimanjem cigareta, pominjući i Đukanovića i Roćena.

"Ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke", napisao je Lazović Zviceru tokom Skaj prepiske.

"Nemoj kazati da Milu nosimo pare, Milu Đukanoviću lično na svakih mesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko", piše u poruci.

Petar Lazović nalazi se u pritvoru, a uhapšen je zbog saradnje sa kavačkim kriminalnim klanom. Za sada nije poznato da li će u tom slučaju biti ispitivane i Lazovićeve tvrdnje o Đukanoviću, kao ni da li će bivši predsednik države završiti takođe pred sudom.

Ovo su samo delići koji svedoče o sprezi kriminala i vrha države, a Europol je Podgorici dostavio sve prepiske sa Skaja, pa se očekuje reakcija tužilaštva.

Đukanović se formalno nalazi u političkoj penziji, ali njegova stranka još nije izabrala predsednika, pa su svi saglasni da Đukanović i dalje upravlja njome iz senke.

Kakvu je državu Đukanović ostavio vidi se i po tome što njegova Demokratska partija socijalista beži od popisa stanovništva, stalno tražeći nove razloge za njegovo odlaganje.

Kod Đukanovićevih naslednika vlada strah od rezultata popisa koji bi mogli da pokažu da je crnogorski jezik izmišljotina, jer većina govori i piše srpskim jezikom, pokazali bi i da su propali svi pokušaji Đukanovića da stvori "crnogorsku" crkvu, kao i da je broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi porastao u odnosu na popis iz 2011. godine.

image