Srbija i Balkan

Milo, Evropski parlament, "Slobodna Evropa": Raste pritisak da se popis u Crnoj Gori odloži

Bivši crnogorski režim, potpomognut zapadnim pokroviteljima i nevladinim organizacijama, čini sve da spreči da se prebroje Srbi u toj zemlji
Milo, Evropski parlament, "Slobodna Evropa": Raste pritisak da se popis u Crnoj Gori odloži© Antonio Ahel/ATAImages

Je li Crna Gora zemlja kandidat za članstvo u EU koja sledi sugestije Brisela, ili je "provincija srpskog sveta" koja ulazi u sukob sa Briselom, zabrinuto se upitao funkcioner DPS-a  Andrija Nikolić, reagujući tako na mig šefa Mila Đukanovića, ali i Evropskog parlamenta kome nije bilo mrsko da potegne i odgovarajuću rezoluciju, usvojenu juče, samo da bi zaustavio održavanje planiranog popisa u Crnoj Gori.

Nekadašnji vladar crnogorske države Milo Đukanović i njegovi sateliti, ali i nevladine organizacije i saveti (nekih) nacionalnih manjina, poduprti uplitanjem Evropske unije, poslednjih dana na svaki način pokušavaju da spreče da se jednom za svagda prebroji i vidi koliko "srpskog sveta" zaista živi u Crnoj Gori.

Pešadincima i teškoj artiljeriji usmerenoj protiv popisa, pridružila se laka konjica u vidu američkog Radija Slobodna Evropa, podužim tekstom koji u više hiljada slovnih znakova objašnjava zašto do popisa ne bi trebalo da dođe.

Na pomenutu rezoluciju EP pozivaju se u ovom načertaniju, kao na reč Božju, brojni analitičari i komentatori koje je američka novinska kuća angažovala da prokomentarišu "problem".

"Preporuke iz tog dokumenta bi morale biti čitane kao obavezujuće od strane svake vlasti u Crnoj Gori koja želi da se legitimiše kao proevropska" ocenjuje direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, koja osim "EU tako kaže" ne navodi nijedan drugi argument zbog koga bi Crna Gora trebalo da odustane od, inače, više puta odlaganog popisa.

U tekstu se Crna Gora poziva da uradi popis stanovništva "čim se završi politički zastoj u zemlji".

Dakle, popis može tek kada se formira vlada, a vlada će se formirati tek kad se ispune sve želje Evropske unije, a pogotovo ona, da u njoj nema prosrpskog faktora.

U rezoluciji EP, koja inače nije obavezujuća, navodi se i očekivanje da se popis sprovede na "otvoren način, bez političkog uplitanja", uz propisno prebrojavanje svih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.  

Ne garantuju, međutim, da se oni neće uplitati.

"Slobodna Evropa" kao argumentaciju za neophodnost odlaganja popisa koristi i izjavu Ivana Vukovića, takođe funkcionera DPS-a, koji je ocenio da je "svima u Crnoj Gori jasno da uslova za popis nema, izuzimajući one kojima je cilj da, zarad tuđih interesa, od popisa naprave prevaru".

Jer, jedini "tuđi" interesi koji su slobodarskom DPS-u prihvatljivi, jesu interesi Zapada.

DPS je inače odlučio da popis bojkotuje, jer vlast nije izašla u susret njihovom zahtevu da se proces odloži za šest meseci. Zli jezici bi na ovo rekli, da, s obzirom na to kako se rasipa podrška Đukanovićevoj partiji, nepopisanih neće puno ostati.

Prethodno se više opozicionih stranaka nasekiralo da vlada nije obezbedila adekvatnu kontrolu procesa, te da je moguće falsifikovanje rezultata i "sprovođenje etničkog inžinjeringa" kako bi se povećao broj građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Zapravo, očigledno je, ideja im je da unapred relativizuju i ospore popisani broj Srba u Crnoj Gori

Ništa se, međutim, ne kaže o etničkom inžinjeringu kojim je procenat Srba u Crnoj Gori godinama spuštan ispod trideset odsto, pa stoga ni srpski jezik nije mogao da dobije status službenog jezika.

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović otprilike i priznaje šta je problem, ocenjujući da će "unaprijed pripremljeni rezultati popisa" otvoriti prostor za ustavne izmene, kako bi Crna Gora od građanske postala "ne nacionalna, nego nacionalistička država".

"U susret održavanju popisa širom Crne Gore vodi se kampanja kojom se pokušava motivisati pravoslavno stanovništvo da se nacionalno izjasne kao Srbi. U tu kampanju se uključio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je tokom boravka u Podgorici 14. oktobra, pozvao vernike da se izjasne kao Srbi i vernici SPC koji govore srpskim jezikom", lamentuje RSE koji je i pre svega dva dana objavio gotovo preslikan tekst u kome se žalio navodeći da poglavari Srpske pravoslavne crkve "godinama negiraju crnogorsku naciju svrstavajući je u deo srpskog korpusa".

U izveštaju o Crnoj Gori koji je naknadno postao rezolucija nalaze se i zanimljive odrednice o malignom uticaju Srpske pravoslavne crkve i Rusije na montenegrinsko društvo, a iznosi se i zbrinutost zbog "zlonamernog stranog uplitanja, napora na destabilizaciji i hibridnih pretnji i dezinformacionih kampanja kojima se EU predstavlja kao nepouzdan partner".

Ti strani akteri koji podrivaju napredak Crne Gore na evropskom putu su, naravno, iz Rusije, Kine i Srbije.

Dodaje se i da Rusija koristi etničke tenzije u Crnoj Gori u cilju rasplamsavanja sukoba, podele zajednice i širenja lažnih informacija ne bi li destabilizovala čitav region Zapadnog Balkana. SPC označena je kao produžena ruka ruskog uticaja.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner