Srbija i Balkan

Đukanović se plaši popisa: Ideolozi Velike Srbije žele da "posrbe" Crnu Goru

Popis će biti održan od 1. do 15. novembra, ali Đukanovićeva Demokratska partija socijalista i stranke bliske njoj pozivaju na bojkot, što je kršenje zakona
Đukanović se plaši popisa: Ideolozi Velike Srbije žele da "posrbe" Crnu Goru© Antonio Ahel/ATAImages

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako je veoma opasno i neregularno sprovesti najavljeni popis stanovništva, iako je već odlagan više puta.

Svaka država je obavezna prema međunarodnim propisima da sprovede popis na svakih 10 godina, a sa tim se u Crnoj Gori kasni, najpre zbog pandemije korona virusa i iz političkih razloga.

Popis će prema odluci nadležnih biti održan od 1. do 15. novembra, ali Đukanovićeva Demokratska partija socijalista i stranke bliske njoj pozivaju na bojkot, što je kršenje zakona.

Đukanović kao argument za to što je protiv sprovođenja popisa tvrdi da "ideolozi Velike Srbije žele da posrbe Crnu Goru".

"U prvom planu je da se dokaže da je Crna Gora srpska država. Crnogorski nacionalni identitet je na udaru jer se time utire put za rušenje crnogorske nezavisnosti. Uzdam se da će se u Crnoj Gori, ipak, probuditi jedan odlučan front otpora promeni karaktera države Crne Gore. Ona nema nikakvu šansu da opstane kao nacionalna država. Crna Gora se jedino brani svojim građanskim karakterom", kazao je Đukanović za sarajevsku Federalnu televiziju.

Đukanović, koji je decenijama radio na tome da prekine svaku sponu Srbije i Crne Gore, sada kaže kako u novoj vladi "neće biti Crnogoraca".

Prema njegovim rečima, Srbija je u Crnoj Gori uspela 30. avgusta 2020. i nakon toga su formiranje dve vlade koje su, tvrdi Đukanović, sve samo ne Vlade Crne Gore.

"Tu nema elementarne brige o interesima Crne Gore. Druga vlada je isporučila i Temeljni ugovor SPC, crnogorski identitet, istoriju… a sada pokušava kroz rezultate ispolitizovanog popisa da isporuči i crnogorsku budućnost, s jasnom idejom da se pokuša povećati statistički izraz srpske zajednice. To treba da uradi aktuelna vlada koja je već u dobrom aranžmanu sa Beogradom. Crna Gora treba da postane prvi dodatni deo 'srpskog sveta'. Neće ići lako s BiH. Dejtonska BiH je čedo međunarodne zajednice. Neće ići lako ni osvajanje severa Kosova", ocenio je Đukanović.

"Ovo je vreme svekolikog propadanja, agonije Crne Gore", dodaje bivši predsednik.

Rusija glavni neprijatelj

Đukanović, osim Srba i Srbije, kao najvećeg neprijatelja vidi Rusiju.

Umesto da prihvati reakciju vernika na njegov diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti, kojim je želeo da otme manastire od SPC, Đukanović tvrdi da iza nje stoji zavera Rusije protiv njega i Crne Gore.

"Rekao bih da je Rusija potisnula prosrpske i proruske partije u drugi plan, a u prvi je postavila Srpsku pravoslavnu crkvu. SPC je zloupotrebom verskih osećanja ljudi, njih mobilisala na odbranu navodno ugroženih svetinja u Crnoj Gori. Krenuli su višemesečni ulični protesti, koji nisu bili nimalo verski, i to je rezultiralo time da je Crna Gora izgubila svoj dotadašnji državno-politički kurs", rekao je Đukanović.

Bivši predsednik Crne Gore dalje tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin u svojoj novoj politici najavio istorijski revizionizam.

Kako kaže, Putin pokušava da demonstrira snagu "ruskog medveda", što budi entuzijazam "velikosrpskih nacionalista" u regionu.

"Nacionalisti žele promenu granica, stvaranje uvećanih država koje će biti nacionalno i verski homogene. U tom scenariju nema Bosne i Hercegovine, nema Crne Gore, nema nezavisnog Kosova, nema Severne Makedonije. I smatram da to uvek može završiti samo na jedan način – to uvek završava u ratu, zločinima i genocidima, i to je nešto od čega ćemo se, nadajmo se, sačuvati", rekao je Đukanović u intervjuu za sarajevsku televiziju.

Navodi kako su se "nacionalisti opet probudili" i da ideja srpskog sveta nije ništa drugo do obnovljena ideja projekta "svi Srbi u jednoj državi".

"Mi smo se možda ponadali da su nakon Dejtonskog sporazuma sahranjene ideje velikodržavnih nacionalizama. Nisu. Danas treba da svi ozbiljno preispitamo zašto nisu. Uprkos pojedinačnim presudama u Hagu, nije na pravi način izvedena presuda velikodržavnom nacionalizmu. U Srbiji se nije desila osuda velikodržavnog nacionalizma", kazao je Đukanović.

Posle mene potop

Đukanović, čija Demokratska partija socijalista je 2020. izgubila vlast, tvrdi kako su pobednici izbora pokazali "apsolutnu konfuziju".

Kako kaže, ista većina koja je smenila DPS, ni tri godine kasnije nije izvela dovoljno jasan zaključak da su pogrešili što su ga smenili.

"Još su voljni da se valjaju u blatu velikosrpskog nacionalizma. Crna Gora je iz dana u dan sve više na kolenima", tvrdi Đukanović.

Iako se u javnosti pojavljuje sa ovakvim zapaljivim izjavama, a DPS i dalje vodi iz senke, Đukanović tvrdi kako ne postoji šansa da se vrati u politiku.

"Dosta sam bio u politici, 30 godina sam svog dobrog života dao toj delatnosti. Ne žalim zbog toga. Život me je naučio da ne treba biti isključiv. Ipak, verujem da je epoha mog bavljenja državnom politikom završena", poručio je Đukanović.

Naveo je i da nema saznanja da se bilo kojim povodom piše neka optužnica protiv njega ili protiv nekog od njegovih bliskih saradnika.

"Iskustvo me uči, onaj ko vam u kampanjama najviše govori o korupciji i kriminalu, to je najrealniji potencijalni kriminalac", rekao je Đukanović.

image