Srbija i Balkan

Evroposlanici u stroju sa DPS-om: Picula i Markez traže odlaganje popisa u Crnoj Gori

U prvom nacrtu izveštaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima
Evroposlanici u stroju sa DPS-om: Picula i Markez traže odlaganje popisa u Crnoj GoriGetty © Siegfried Modola

Evropski poslanici Tonino Picula i Pedro Markez podneli su amandman na izveštaj o Crnoj Gori, koji je danas na dnevnom redu Evropskog parlamenta, tražeći da popis stanovništva bude sproveden kada se okonča politička nestabilnost u zemlji, pišu podgoričke "Vijesti".

"Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva", piše u amandmanu koji je podnet u petak.

Kako se dodaje, očekuje se da će popis biti sproveden na otvoren i transparentan način, bez političkog mešanja, uz pravilno brojanje svih priznatih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili gonjenja.

U prvom nacrtu izveštaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima, prenosi Tanjug.

Za odlaganje, pa čak i bojkot popisa zalažu se opoziciona DPS sa strankama Albanaca, Bošnjaka, Hrvata i Socijaldemokrata. Oni tvrde da u Crnoj Gori ne postoje uslovi za održavanje popisa stanovništva.

Deo stranaka na vlasti, međutim, pita zašto se DPS, bivša stranka Mila Đukanovića plaši popisa stanovništva, kada je jasno da će ovaj statistički proces prvi put posle tri decenije biti sproveden slobodno i bez pritisaka, kakvih je bilo tokom njihove vladavine.

Pitaju i da li se DPS plaši da ovaj popis mogao da otkrije kojom imovinom raspolažu pripadnici te stranke i njihovi tradicionalni koalicioni partneri.

"Rezultati popisa treba da budu u funkciji budućeg razvoja države"

Popis stanovništva u Crnoj Gori kasni dve godine i dok struka uverava da je on neophodan kako bi se stvorila statistička slika društva, deo opozicije predvođen Demokratskom partijom socijalista (DPS) insistira na njegovo odlaganju, a preti i pozivom građana na bojkot.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je u više navrata da je poziv na bojkot zapravo poziv na protivzakonito delovanje.

I premijer Dritan Abazović istakao je da ne postoji nijedan valjan argument za ponovno odlaganje popisa.

Popisivači će na teren izaći za manje od dve sedmice. Metodom "od vrata do vrata" obilaziće domaćinstva postavljajući čitav niz pitanja. Sa bilborda širom Crne Gore poručuje se šta građani treba da upišu i koga da pitaju ako ne znaju odgovore. Deo građana popis doživlja kao ispit koji treba da prođu.

Ipak, popis je mnogo više od toga.

"Rezultati popisa treba da budu u funkciji budućeg razvoja države, šta ćemo sa zamiranjem seoskih domaćinstava, šta ćemo sa demografskim pritiskom na Podgoricu i jug, sa velikim brojem stranaca koji su se doselili. Zaista su brojna pitanja na koja popis treba da nam da odgovore jer zaista priznaćete da ako u nekom mestu nema stanovnika potpuno je svejedno da li je popisnica na ćirilici ili latinici", rekao je za portal RTCG demograf Mileva Brajušković Popović.

Prema odluci Vlade Crne Gore popis stanovništva bi trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra.

Za bojkot popisa ili netačno davanje podataka predviđene su kazne od 500 evra.

image