Srbija i Balkan

Ruski ambasador: Moskva pažljivo prati šta se dešava u Crnoj Gori, narod je protiv sankcija

Narod Crne Gore ceni vekovne istorijske, duhovne i kulturne veze s Rusijom, kaže Maslenikov
Ruski ambasador: Moskva pažljivo prati šta se dešava u Crnoj Gori, narod je protiv sankcijaGetty © Soeren Stache/dpa

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov izjavio je da su rusko-crnogorski odnosi u dubokoj krizi i zahtevaju obnavljanje za šta je potrebna politička volja i pravi dijalog.

"Možete da se ne slažete u nečemu, ali morate da slušate jedni druge. Rusija pažljivo sluša šta se dešava u Crnoj Gori, prati mišljenje naroda od kojeg više od 70 odsto istupa protiv sankcija Rusiji, dok je 80 odsto protiv zabrane ruskih medija", rekao je Maslenikov na proslavi Dana Rusije u Podgorici, prenose podgorički mediji.

On je naglasio da je za pet godina, koliko je ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, više puta imao priliku da se uveri koliko narod Crne Gore ceni vekovne istorijske, duhovne i kulturne veze sa Rusijom.

"Uveren sam da ključ za normalizaciju i razvoj naših bilateralnih odnosa leži, ne u Podgorici, već u Beranama, Nikšiću, Herceg Novom, Andrijevici, Tivtu, Pljevljima, Budvi, Plužinama, Zeti, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu i Perastu, gde su Rusi prije 325 godina počeli da uče navigaciju, kao i u Kotoru, gde je pre 220 godina otvoren prvi ruski konzulat na Balkanu", rekao je Maslenikov.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Maslenikov je rekao da ruski investitori čine 11 odsto svih direktnih stranih investicija u Crnoj Gori, što je 112 miliona evra.

"U Crnoj Gori je prošle godine boravilo 247.000 ruskih turista, što je 10 odsto od ukupnog broja turista", istakao je Maslenikov.

Govoreći o spoljnoj politici Rusije, Maslenikov je rekao da je ona predvidljiva, da nije usmerena ni protiv koga, niti protiv bilo čijih interesa, već je usmerena na razvoj partnerstva sa svim zemljama.

"Rusija zajedno sa sve većim brojem zemalja svetske većine radi na stvaranju harmoničnog i pravednog multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na ravnopravnoj saradnji", rekao je Maslenikov.

On je naglasio da Evropa treba da bude u dobrim odnosima sa Rusijom da bi ostala jedan nezavisnih centara razvoja, te istakao da je Moskva spremna za to.

Obelježavanju Dana Rusije u Podgorici prisustvovali su predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

image