Srbija i Balkan

Crveni meteoalarm u delovima Srbije: Temperatura blizu 40 stepeni, kako se zaštititi

Vreo vazduh koji stiže iz Afrike u kombinaciji sa dosta sunčanih sati uzrokuje da se temperatura kreće za više od 10 stepeni iznad proseka
Crveni meteoalarm u delovima Srbije: Temperatura blizu 40 stepeni, kako se zaštititi© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Četvrti dan toplotnog talasa donosi nam ekstremno toplo vreme sa temperaturama i do 38 stepeni.

Vreo vazduh koji stiže iz Afrike u kombinaciji sa dosta sunčanih sati uzrokuje da se temperatura kreće za više od 10 stepeni iznad proseka.

Crveni meteoalarm danas je na snazi u južnim i istočnim predelima, što znači da je pojava opasna po zdravlje i da postoji opasnost od toplotnog udara. U najtoplijem delu dana, između 11 i 17 časova, izbegavajte da boravite napolju i sa sobom obavezno ponesite zaštitu od sunca i osveženje.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da se prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha očekuju u kategoriji - veoma opasne pojave po zdravlje na teritoriji Južnobačkog okruga 21. i 22. juna, a Grada Beograda, Severnobanatskog i Srednjobanatskog okruga 22. juna, prenosi "Euronjuz".

Na severu i u pojedinim zapadnim i centralnim delovima Srbije očekuju se vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha u kategoriji opasne pojave u periodu od 19. do 22. juna.

Temperature opasne po zdravlje danas će biti u Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Vršcu, Negotinu i na Paliću.

Iz Batuta savetuju da svaki pojedinac sprovodi mere lične zaštite. Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote.

Vreme za vikend

Prvi dan vikenda biće najtopliji dan ove nedelje, ali nam u večernjim satima stiže promena vremena.

"U subotu uveče lokalni pljuskovi zahvatiće severne predele, u nedelju i ostatak Srbije. Sa oblacima stiže i zahlađenje, pa će tako narednu nedelje obeležiti nešto prijatnije temperature", kaže Gojković.

Leto dočekujemo večeras u 22 sata i 50 minuta. Danas je ujedno i najduži dan u godini, kada obdanica traje 15 sati i 35 minuta. Tako će dan trajati sve do 20:27.

image