Srbija i Balkan

Navala i za Građevinarstvo i Mašinac: Za jedan dan, više kandidata nego mesta

Većina fakulteta je imala mogućnost elektronske prijave, koja je krenula nešto ranije, posle čega sledi verifikacija prijave
Navala i za Građevinarstvo i Mašinac: Za jedan dan, više kandidata nego mesta© TANJUG/ Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Prvog dana prijavljivanja kandidata za prvi upisni rok na 31 fakultet Univerziteta u Beogradu, na nekoliko studijskih programa već je dokumenta predalo više kandidata nego što ima slobodnih mesta.

"Reč je o fakultetima za koje tradicionalno vlada i najveće interesovanje: Fakultet organizacionih nauka, ETF, Mašinski, Građevinarstvo na Građevinskom, studijski program Psihologija na Filozofskom", rekao je Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok na 31 fakultet Univerziteta u Beogradu, naime, počelo je u sredu i trajaće do 22. juna, a prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 24. do 28. juna.

"Prvi upisni rok na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu počeo je juče prijavljivanjem kandidata, a prijavljivanje kandidata za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije primaće se do subote 22. juna", rekao je Roglić.

Hemijski fakultet, i pojedini fakulteti su proceduru prijavljivanja započeli elektronski i pre zvaničnog početka roka.

"Većina fakulteta je imala mogućnost elektronske prijave, nakon toga je verifikacija prijave. Kandidati moraju da donesu overene fotokopije svojih dokumenata, to su svedočanstva, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i uplatnica da su uplatili za pristupanje upisu na fakultet", rekao je Roglić.

Dodaje da je rok za objavljivanje preliminarnih rang lista 1. jul, od kada počinje da teče i rok za podnošenje primedbi. Rok za objavljivanje konačnih rang lista primljenih na svim fakultetima je 8. jul, a upis će biti realizovan u periodu od 8. do 12. jula.

On je naveo da će Hemijski fakultet imati preliminarne rezultate već 25. juna i nakon toga slede dva kruga žalbe, prvo komisiji, pa dekanu.

"Očekujemo da ćemo 2. jula imati konačne rang liste. Na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinansirajućih 5.505", napomenuo je on.

Kako je saopštio Rektorat Univerziteta u Beogradu, apsolutno najveći broj prijavljenih je, kao i proteklih godina, za smer Psihologija na Filozofskom fakultetu - samo prvog dana prijavljivanja 330 kandidata na 116 mesta.

Više kandidata nego mesta ima na smerovima: Građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom, Informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, Stomatologija na Stomatološkom fakultetu, Farmacija na Farmaceutskom, Mikrobiologija i Fiziologija na Biološkom fakultetu.

Vrlo blizu pune kvote su: Arhitektura na Arhitektonskom fakultetu, Politikologija na Fakultetu političkih nauka i Informatika na Matematičkom fakultetu.

image