Srbija i Balkan

Otvoren konkurs za upis studenata: Sve nove studijske grupe na fakultetima

Univerzitet u Beogradu prošle nedelje je na svom sajtu objavio konkurs za upis brucoša. Budući akademci na raspolaganju imaju 101 studijski program na osnovnim akademski studijama i ukupno 26.438 mesta – 14.222 na budžetu i 12.216 mesta za samofinansiranje
Otvoren konkurs za upis studenata: Sve nove studijske grupe na fakultetima© Pierre Crom/Getty Images

Da bi Univerzitet u Beogradu išao u korak sa aktuelnim socijalnim i ekonomskim okolnostima, pre svega onim koje diktira tržište rada, poslednjih nekoliko godina otvaraju se novi studijski programi za sva tri nivoa studija. 

Inovativni programi uglavnom su namenjeni za master studente, ali ima i onih koji se odnose na osnovne akademske studije.

Najnovije studijske grupe u skladu sa tržištem rada

Na Biološkom fakultetu tokom 2023. godine formirana su dva nova programa za brucoše i master studente – Ekologija i zaštita životne sredine i Molekularna biologija i fiziologija.

Na Farmaceutskom fakultetu je za master studije otvoren smer Dijetetski i kozmetički proizvodi u unapređenju kvaliteta života, dok je na Ekonomskom fakultetu otvoren smer Forenzičko računovodstvoEkonomija, poslovno upravljanje i statistika za nastavnike.

Na Filološkom fakultetu master studenti od prošle studijske godine mogu da upišu Prevođenje.

Otvoren konkurs za upis 26.438 studenata

Univerzitet u Beogradu prošle nedelje je na svom sajtu objavio konkurs za upis brucoša. Budući akademci na raspolaganju imaju 101 studijski program na osnovnim akademski studijama, i ukupno 26.438 mesta – 14.222 na budžetu i 12.216 mesta za samofinansiranje.

Prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu, rekao je ranije za RTS da je u poslednjih godinu dana nekoliko fakulteta uradilo akreditaciju ili reakreditaciju, tako da je formirano nekoliko novih studijskih programa, koji su potpuno usaglašeni i sa Bolonjskom deklaracijom i sa potrebama tržišta.

Prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, poručuje budućim studentima da se što pre opredele i pripreme za prijemne ispite. 

"Imamo lepezu fakulteta u četiri grupacije, u medicinskoj grupaciji, u prirodnim naukama, u inženjerskim naukama, u društveno-humanističkim nauka, tako da ima mesta za sve, ima različitih programa", kazao je on za RTS.

Prvi upisni rok počinje 19. juna, a završava se 12. jula.

Novine ranijih godina

Koja naučna polja bi trebalo da imaju prednost pri odabiru budućeg zvanja, najbolje se vidi iz spiska studijskih programa koje su prve akreditacije dobile poslednjih nekoliko godina.

Za master studije u 2022. godini to su bila Kosmička istraživanja i tehnologije na Matematičkom fakultetu, Medicina dugovečnosti i zdravo starenje ili Fizička aktivnost, zdravlje i terapija vežbanjem na Medicinskom fakultetu. Takođe, formirani su Softversko inženjerstvo i veštačka inteligencija na Fakultetu organizacionih nauka, odnosno Mir, bezbednost i razvoj ili Studije roda na Fakultetu političkih nauka.

Godinu dana ranije, 2021, Geografski fakultet dobio je tri studijske grupe za osnovne studije: Geoprostorne osnove životne sredine,Geoinformatiku i Građevinarstvo.

Da su životna sredina, digitalizacija i obrada podataka u fokusu, takođe se može zaključiti na osnovu poslednjih dobijenih akreditacija.

Na Tehnološko-metalurškom fakultetu tu je Inženjerstvo zaštite životne sredine, dok je za master studije na istom fakultetu otvoreno Digitalno procesno inženjerstvo. Master studenti mogu da se opredele i za Umetnost i dizajn video-igara na Matematičkom fakultetu ili Naprednu analizu podataka, za koji se ispiti polažu na nekoliko različitih fakulteta beogradskog Univerziteta jer je reč o multidisciplinarnim i interdisciplinarnim naučnim oblastima. 

Programi postdiplomskih studija realizovani prethodnih godina su: Nauka o starenju stanovništva, Nauka o materijalima, Konverzija energije, Upravljanje životnom sredinom, Veštačka inteligencija, Istorija i filozofija prirodnih nauka i tehnologije, Biofizika, Biomedicinsko inženjerstvo i tehnologije i Neuronauke.

Za upis u 2023/2024. godinu postdiplomskih studija, studentima su na raspolaganju sledeći programi:

Evropska politika i upravljanje krizama, Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost, Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama, Obrazovne politike, Računarstvo u društvenim naukama, Menadžment poslovnih performansi i Studije migracija.

image