Srbija i Balkan

Beograd dobija Skupštinu grada: Šta planira vlast, a šta opozicija?

Sutra ćemo znati da li će Savo Manojlović prihvatiti mandate, Dobrica Veselinović podneti ostavku, kao i ko će biti šef gradskog parlamenta
Beograd dobija Skupštinu grada: Šta planira vlast, a šta opozicija?© Milos Tesic/ATAImages

Nikola Nikodijević, funkcioner SPS-a, mogao bi sutra da uđe u svoj četvrti mandat na funkciji predsednika Skupštine Beograda, javljaju mediji, uoči konstitutivne sednice na kojoj će uz predsednika gradskog parlamenta, biti izabrani izamenici predsednika Skupštine, kao i sekretar i zamenik sekretara.

Ime kandidata za predsednika, koji će Skupštinu voditi u naredne četiri godine, treba da predloži najmanje 37 odbornika, a s obzirom na sve čvršću saradnju socijalista i naprednjaka, nikog ne bi ni začudilo da SNS ovu funkciju, već tradicionalno, prepusti koalicionim kolegama, odnosno, konkretno Nikodijeviću.

Sednicom će predsedavati najstariji odbornik, Toma Fila, takođe iz redova SPS-a, izabran sa liste  "Aleksandar Vučić – Beograd sutra", koja je osvojila natpolovičnu većinu, odnosno 64 od ukupno 110 mandata.

"Sutra je verifikacija mandata, kako bi se utvrdio broj odbornika, a zatim biramo predsednika Skupštine, koji će onda umesto mene dalje voditi sednicu", objašnjava Fila za RT Balkan, dodajući da očekuje da će gradonačelnik Beograda, nakon višemesečne privremene uprave, biti izabran na sledećoj sednici.

Ukoliko sutra bude konstituisana Skupština, glavni grad Srbije bi najkasnije do 21. jula trebalo da dobije gradonačelnika, budući da Zakon o lokalnim izborima predviđa da od dana konstituisanja, teče rok od mesec dana za izbor šefa gradske vlasti i članova Gradskog veća.

Sednicu na kojoj se bira gradonačelnik, koji kao i njegov zamenik takođe mora biti iz redova odbornika, zakazuje predsednik Skupštine, koji i predlaže gradonačelnika, tako da je realno očekivati da će to zasedanje biti zakazano u najkraćem mogućem roku.

Bez obzira na spekulacije medija da bi na čelo grada mogao da se vrati nekadašnji gradonačelnik, a sada ministar finansija Siniša Mali, sve su prilike da će trenutni predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić ponovo biti izabran na staru funkciju.  

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, članica glavnog odbora SNS-a, nedavno je za medije rekla da nema razloga da sumnja da će Šapić biti gradonačelnik.

Opozicija sprema iznenađenja?

Situacija, barem kada je reč o vladajućoj koaliciji, izgleda "čisto", ali se već vidi da opozicija za sutrašnje zasedanje priprema i neka "iznenađenja".

Mediji javljaju da će Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika liste "Biram borbu", podneti ostavku na mesto odbornika. To će, kažu, biti njegov način da dokaže izjavu iz izborne večeri kada je rekao da "prihvata odgovornost za izborni rezultat" kojim nije zadovoljan.

Šta će uraditi Savo Manojlović, čija je lista "Kreni promeni" zabeležila najjači opozicioni rezultat, ostaje da se vidi. Manojlović je, naime, ranije najavio da će povući osvojene mandate u Skupštini grada, kao i u opštini Novi Beograd.

Objasnio je da će verifikovati mandate, ali će im odborničke klupe biti prazne i odbornici neće uzimati novac koji im sleduje iz budžeta.

"Ako bismo zvanično odustali od mandata, oni bi automatski delom išli u ruke vladajuće koalicije, što mi nećemo dozvoliti. Na ovaj način stvaramo pravni vakuum da se ne zloupotrebljavaju naši mandati i šaljemo jasnu poruku da nas odbornički mandati ne zanimaju ako njima ne možemo da branimo volju građana", najavio je ranije lider "Kreni promeni".

Na upit RT Balkan da li će učestvovati u formiranju Skupštine, Manojlović je kratko odgovorio da će dalje korake objaviti sutra na konferenciji u 9 ispred Generalštaba. Konstitutivna sednica je, podsetimo, zakazana za 10 sati.

Skupština grada kao slika Narodne skupštine

Februarsko konstituisanje narodne skupštine pratio je nered koji je u sali pravila prozapadna opozicija, a na početku sednice mogle su se čuti pištaljke i videti transparenti "poništiti izbore", "pokrali ste izbore"... Poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" zakletve su položili u skupštinskom holu. Da li, međutim, ovakve performanse možemo očekivati i sutra?

"Nemam pojma kako će to proći, prošli put su izlazili sa transparentima i ne znam šta nas sutra očekuje. Što se mene tiče, imam autoritet i kod jednih i kod drugih, ali ako se naljutim, i ako im se ne sviđam ja ću da podnesem ostavku, a oni nek biraju drugog predsedavajućeg. Sledeći iza mene je po godinama Branko Kockica", ističe najstariji odbornik i predsedavajući sutrašnjoj konstitutivnoj sednici Toma Fila.

I Aleksandar Pavić, narodni poslanik opozicionog pokreta "Mi, snaga naroda", koji će u gradu imati 10 odbornika, podseća da je prilikom polaganja zakletve prozapadna opozicija "pravila opstrukcije i unosila transparente".

"Tada je ipak bio kvorum, pa su mandati ipak verifikovani tokom dana. Verujem da će tako biti i sutra, jer iako će sigurno biti performansa, vlast ima većinu, pa će kvorum biti obezbeđen", ističe Pavić.

Mnogo se toga promenilo od prethodnih pokušaja konstituisanja gradske vlasti, pa do danas, podseća sagovornik RT Balkan.

"Imamo brojne goruće stvar, kao što je festival 'Mirdita', okupacija i rušenje Generalštaba, i dolazak "Rio tinta". Atmosfera je vrlo naelektrisana, i siguran sam da će tako da bude i na sednici Skupštine grada. Skupština grada će zapravo biti slika Narodne skupštine, jer Narodna skupština, nakon izbora vlade i izmena Zakona o lokalnim izborima nije ni zasedala. Zakonodavna vlast ne funkcioniše osam meseci i sve će se to preliti u gradsku Skupštinu. I naš pokret će iskazati otpor. Bićemo na sednici ali ćemo jasno staviti do znanja da pošto institucije ne funkcionišu, sve se preliva na ulicu, performanse, bojkote…", zaključuje Pavić.

image