Srbija i Balkan

Srpska vraća "Bože pravde" i grb Nemanjića

Obeležja ne bi postala entitetska, ali bi se zakonski omogućila njihova upotreba
Srpska vraća "Bože pravde" i grb Nemanjića© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Sedamnaest godina nakon što je osporena, himna "Bože pravde" mogla bi ponovo postati deo ceremonijala u Republici Srpskoj.

Narodna skupština RS će na narednoj sednici koja počinje drugog jula raspravljati o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se predviđa svojevrsno vraćanje himne "Bože pravde" i grba Nemanjića.

Ova srpska obeležja, po tom predlogu ne bi zvanično postala entitetska, ali bi se njime zakonski omogućila njihova upotreba u RS.

Izmene Zakona o upotrebi zastave, grba i himne predložio je predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, a u tekstu piše:

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali, ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasleđe."

Grb Nemanjića i himnu Bože pravde u Republici Srpskoj osporio je 2007. godine Ustavni sud BiH, a Srpska je potom usvojila novu himnu pod nazivom "Moja republika", a grb Nemanjića je zamenjen amblemom RS.

Predložene zakonske izmene su osmišljene kako bi se izbegle pravne zamke i potencijalne osude Ustavnog suda BiH, a u Stevandićevom predlogu se, prema pisanju "Politike", uopšte i ne pominju konkretno takve formulacije, kako bi se izbeglo da se simboli proglase uvredljivim za Bošnjake i Hrvate.

Oni, dodaje se, nisu nigde direktno proglašeni entitetskim obeležjima, već posredno, putem Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Prilikom ceremonijalnih izvođenja, prvo će se intonirati "Moja republika", a centralno mesto pri isticanju i dalje će imati amblem RS.

image