Srbija i Balkan

Aleksandar Šapić ponovo izabran za gradonačelnika Beograda (VIDEO)

Za zamenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović
Aleksandar Šapić ponovo izabran za gradonačelnika Beograda (VIDEO)© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas ponovo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda u naredne četiri godine.

Za izbor Šapića glasalo je 64 od 82 odbornika koji su glasali.

Za zamenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović.

Odbornici su izabrali i članove Gradskog veća.

Šapić: Nadam se da ćemo opravdati poverenje Beograđana

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja Aleksandar Šapić je zahvalio odbornicima koji su glasali za njega, kao i svim Beograđanima na izborima.

"Nadam se da ćemo opravdati poverenje Beograđana", poručuje Šapić, prenosi RTS.

Istakao je da su u protekle dve godine opredelili preko 150 miliona evra iz budžeta za socijalne mere.

"Svi državni vrtići su besplatni, a odlučili smo da subvencionišemo privatne vrtiće posle više od deset godina. Đačka pomoć će iznositi ove godine 20.000 dinara po svakoj porodici. Časovi engleskog jezika su besplatni za sve predškolce", naveo je Šapić.

Nikodijević predložio Šapića za gradonačelnika Beograda

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević predložio je danas Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda ispred zajedničke koalicije "Aleksandar Vučić - Beograd sutra".

Na sednici Skupštine grada, Nikodijević je rekao da Šapića za gradonačelnika, pored toga što je jedan od najvećih srpskih vaterpolista svih vremena preporučuju i njegova politička aktivnost i iskustvo.

"Gospodin Šapić je u tri mandata bio predsednik opštine Novi Beograd, gde su ga građani Novog Beograda tri puta uzastopno birali, 2012. godine, 2016. godine i 2020. godine, pre nego što je u prošlom mandatu postao gradonačelnik Beograda. On je bio prvi na listi naše zajedničke koalicije "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" koja je dobila najveći broj glasova građana Beograda", rekao je Nikodijević na sednici Skupštine grada.

Kako je rekao, da Šapića za novi mandat preporučuje i veliki broj projekata koji su pokrenuti u Beogradu.

"Krenuli smo u neke od najvećih infrastrukturnih projekata koji decenijama čekaju na realizaciju u Beogradu. Od završetka obilaznice, izgradnje Beogradskog metroa, izgradnje dva tunela ispod Beograda, Dunavska, Savska terasa i tunel od Mosta preko Ade do Autokomande. Završetak interceptora, izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu", naveo je Nikodijević.

Dodao je da će železnički sistem u Beogradu biti zaokružen povezivanjem svih beogradskih opština na beogradski metro, pa će građani i Lazarevca, i Rakovice, i Voždovca, i Sopota moći za 10, 15, 20 minuta da koristeći Beovoz dođu do centa grada.
Nikodijević je, takođe, naveo da je Šapić pokrenuo novu socijalnu politiku u gradu Beogradu.

Šapić predstavio sastav Gradskog veća

Kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić rekao je da se iskreno raduje tome što će od sutra Beograd krenuti normalnim tokom.

"Za zamenika gradonačelnika predlažem Vesnu Vidović, koja je to bila i u prošlom mandatu. Ne bih posebno obrazlagao zašto ona. Ne bih davao ni posebna obrazloženja za članove Gradskog veća, jer su to ljudi sa kojima sam već radio i njihov dosadašnji rad ih upravo preporučuje. Nešto više o tome ću reći kad budem govorio o planovima", istakao je.

"Nikola Dragićević, Stevo Marušić, Miljan Damjanović, Miloš Jovanović, Zoran Adamović, Miroslav Gajić, Đorđe Trišić, Lazar Marić, Violeta Filip, Slobodan Šolović, Milivoje Bajević, Mira Jovanović, Vladimir Trajković. Trinaest članova bi trebalo da ima Gradsko veće, uz gospođu Vidović i moju malenkost ukoliko mi date poverenje", dodao je.

Na dnevnom redu je još i izbor zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Sednici nisu prisustvovali odbornici pokreta "Kreni-promeni".

Pokret "Kreni promeni" podneo krivičnu prijavu protiv Šapića

Odbornici pokreta "Kreni-promeni" poručili su da kandidat za gradonačelnika Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić ne treba da bude izabran na tu funkciju, jer su oni protiv njega podneli krivičnu prijavu za pokušaj kupovine mandata na izborima.

Programski direktor pokreta Savo Manojlović, nakon što je podneo krivičnu prijavu, izjavio je ispred Palate pravde da Šapić treba tu da dođe kako bi dao izjavu, a da će nakon okončanja postupka najverovatnije biti u zatvoru.

"Naši odbornici neće prisustvovati današnjoj sednici, mi ovako branimo Srbiju i Beograd institucionalnim putem", reko je Manojlović navodeći da veruje institucijama, ali ne i onima koji su ih oteli, prenosi Beta.

Odbornik tog pokreta Milan Ljutovac rekao je da su mu nakon prošlih izbora, na kojima je bio odbornik koalicije "Srbija protiv nasilja", iz SNS nudili mito kako bi ta stranka imala većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Odbornici vladajuće koalicije podržali su izbor Šapića, predstavnici opozicije protiv

U Skupštini grada završena je rasprava o predlogu da Aleksandar Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika Beograda.U Skupštini grada završena je rasprava o predlogu da Aleksandar Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika Beograda.

Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije podržali su izbor Šapića, dok su predstavnici opozicije bili protiv.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Aleksandar Mirković izjavio je tokom sednice, da će ta odbornička grupa podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, Beograd će biti bedem za zaštitu i podršku i republičkoj vladi i predsedniku države za ostvarenje svih nacionalnih interesa, prenosi RTS.

Predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić izjavio je da će ta odbornička grupa podržati izbor Šapića za gradonačelnika Beograda.

"Beograd je značajno napredovao u proteklih 10 godina. Činjenica da smo na ovim izborima kao lista dobili oko 53 odsto glasova govori ipak da smo na dobrom putu i da smo napravili neke značajne stvari u Beogradu koje građani Beograda poštuju", rekao je Antić.

Odbornik SNS Miroslav Čučković je naglasio da danas biramo čoveka koji se pokazao ne samo rukovodeći Novim Beogradom, nego i u poslednje dve godine bez obzira na sve napade kojima je bio izložen i da je njegov fokus usmeren na građane Beograda, svako beogradsko naselje, svaku opštinu i njihov razvoj. 

"Zajedno smo radili kao tim i kao deo tog tima sam ponosan na to što smo uradili i siguran sam da će 2027. Beograd biti bolji lepši i razvijeniji. To je velika stvar za ovaj grad i neće EXPO biti samo razvojna šansa Beograda", rekao je Čučković.

Odbornik SNS Branko Milićević izašao je kratko za govornicu i poručio da za Aleksandra Šapića nema reči, ali ima dlanove.

Šefica odborničke grupe PSG-ZLF u Skupštini grada Natalija Stojmenović izjavila je ta odbornička grupa neće podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda, navodeći da je Šapićev šef kabineta optužen za davanje mita Kentkartu, kao i da Šapić nije završio novu autobusku stanicu i Tiršovu.

Šef odborničke grupe NPS-NLS-Ekološki ustanak-DS Miloš Pavlović rekao je da ta odbornička grupa neće podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika jer smatraju da Šapić ne može da obavlja javnu funkciju zbog odsutstva morala u politici, kao i zbog nepoštovanja zakona koji je pokazao kroz funkciju predsednika opštine Novi Beograd i kao gradonačelnik u mandatu od 2022. godine.

Stefan Krkobabić je rekao da je sve što se danas čulo bilo interesanto jer je opozicija uspela da optuži Aleksandra Vučića i Aleksandra Šapića za sve što se dešavalo poslednjih 75 godina i podsetio da lista Beograd sutra bira ljude za budućnost, a ne za nešto što je bilo pre 10, 20 i 30 godina.

Skupština Grada Beograda konstituisana je u petak, 21. juna, i od tog dana teče zakonski rok od 30 dana u kojem mora biti izabran gradonačelnik.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke već je najavila da je obezbedila većinu za vođenje Grada Beograda, a njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić bio je na toj funkciji i u prethodnom mandatu od juna 2022. do oktobra 2023. godine, a zatim je bio na čelu Privremenog organa Grada Beograda.

Prema rezultatima beogradskih izbora održanih 2. juna, izborna lista "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" imaće 64 mandata u Skupštini grada.

Lista "Savo Manojlović- I ja sam Beograd" osvojila je 21 odborničko mesto, koalicija "Biramo Beograd" 14 odbornika, lista "Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović" ima 10 mandata, a u gradsku skupštinu je ušla još i manjinska "Ruska stranka" sa jednim predstavnikom.

Podsetimo, Šapić je funkciju gradonačelnika Beograda već obavljao od juna 2022. do oktobra 2023. godine, a potom je bio predsednik Privremenog organa Beograda.

Pre toga, tri puta je biran za predsednika opštine Novi Beograd (2012, 2016. i 2020. godine).

image