Srbija i Balkan

Vučić iz Brisela: Važni i dobri razgovori sa EU zvaničnicima, od Kurtija očekujem samo viku i dramu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Briselu, tokom koje će učestvovati u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine
Vučić iz Brisela: Važni i dobri razgovori sa EU zvaničnicima, od Kurtija očekujem samo viku i dramu© TANJUG

Danas smo imali dobre i važne razgovore, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Briselu, gde učestvuje u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Vučić se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

"Tema je na svim sastancima bila agenda rasta i neophodne reforme i jedinstveno tržište i šta možemo da uradimo. Mi imamo još jedan problem koji moramo da rešimo i rešićemo ga u narednih 7 dana. Bićemo u potpunosti spremni, što su i sagovornici ocenili", rekao je Vučić.

Sa Šarlom Mišelom je danas bilo "drugačije i strateški veoma važno" i veoma sam srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Mišelom - i o odnosu EU i Srbije i svemu šta se dešava u svetu, ali i o onome što Mišel očekuje u vidu strateške reforme unutar EU i kako tome da se prilagodimo, dodao je.

"Verujem da ćemo pre kraja godine imati prve tranše novca iz agende rasta, ali to nije najvažnije. Važan je signal da radimo dobro naš posao, jer to privlači investitore", rekao je predsednik.

Moramo da rešavamo probleme poput SEPA, zelenih koridora... to su suštinske stvari. Razgovarali smo danas o mnogo toga i mislim da imamo novi zamah i priliku da odnose sa EU učinimo još boljim i korisnijim u interesu našeg naroda.

Vučić je rekao da od razgovora sa Aljbinom Kurtijem ne očekuje "ništa" osim da će da "drami i viče kao i obično".

Pažljivo ću saslušati Borelja i Lajčaka. Nemam šta da im zamerim, rade u teškim okolnostima - imaju nekoga ko mnogo mrzi Srbe i živi za to da im napakosti, tako da im pozicija nije nimalo laka. U svakom slučaju, borićemo se za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji. "Ne očekujem velike zaključke ni posle razgovora sa njim", rekao je.

Predsednik je rekao i da je zadovoljan ponovni izborom Ursule fon der Lajen na čelo EK zbog dosadašnjih odnosa, dok eventualni izbor Kaje Kalas nije želeo da komentariše.

Osvrnuvši se na izbor Marka Rutea na čelo NATO, rekao je da "ne zna da li će NATO da napadne Rusiju i kako će to da tumače. Ruteu čestitam. Mi smo imali odličnu komunikaciju sa Stoltebregom, uprkos različitim stavovima. Nadam se da će i sada takva ostati. Sa njim imam korektan odnos, ali ništa to ne znači kada pričate o poslu".

Vučić je rekao i da ne vidi način da prestane sukob u Ukrajini.

"Video sam kinesku inicijativu, i dobra je, pozdravljam to. Tu se govori o prekidu vatre odmah... ali ja ne vidim način da se to dogodi. Zapad kaže da će pasti zapadna dominacija ako Putin pobedi, zatim misle da bi Putin nastavio sa napadima na suverene zemlje...I zato Zapad mora da se bori i do kraja. S druge strane neće da se stave u Putinove cipele. Ako on izgubi to znači da više nema Rusije, kakvu poznajemo, ne sme da dopusti da bude poražen zbog države, porodice, nasleđa... Ja sam to prostim činjenicama zaključio", rekao je Vučić i dodao da "ukoliko sagledate stvari sa obe strane prosto je nemoguće da dođe do rešenja".

Vučić je naglasio da je spreman da učestvuje u pronalasku rešenja sa kosovskim Albancima, ali da nije primetio da je albanska strana sprema da uradi bilo šta po pitanju Zajednice srpskih opština.

"Albanska strana nije uradila ništa osim mučenja i terora nad srpskim narodom", poručio je odgovarajući na pitanje albanskog novinara.

On je, na pitanje kako komentariše predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da se ukinu mere EU protiv tzv. Kosova, rekao da ne želi da vodi antialbansku politiku, kao što oni, dodao je, vode antisrpsku. 

"Ni reč nisam rekao o tome. Nit sam ih terao da uvode nit ukidaju mere... Pošto oni neće da vam kažu, zašto bih ja. Radim u interesu Srbije, a to je interes Evropljana. Što ja da ih obaveštavam ko u njihove ime donosi nerazumne odluke... Uskoro ćete videti u Srbiji novi zamah, novih investicija, dobrih stvari. Verujem da verujete i vi da je zemlja na dobrom putu", rekao je i precizirao da "naslućuje zamah u narednih 6 meseci".

"Da li očekujem brda i doline da se pomeraju, pa ne... ali verujem u bolje bilateralne odnose između nas i Brisela", rekao je Vučić.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji oglasio se na Iksu i rekao da je danas da je u Briselu razgovarao sa predsednikom Srbije  o napetku u Klasteru 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast, kao i o finalizaciji reformske agende.

Varhelji je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o strateškom partnerstvu EU i Srbije o kritičnim sirovinama i, kako je naveo, ogromnom potencijalu razvoja ekosistema električnih vozila.

"Sa predsednikom Vučićem razgovarao sam o strateškom partnerstvu EU i Srbije o kritičnim sirovinama i ogromnom potencijalu razvoja ekosistema električnih vozila plus o cilju napredovanja u Klasteru 3 i finalizaciji reformske agende", napisao je Varhelji.

image