Srbija i Balkan

Kako Srbija da zadrži najpametnije: Učeničke stipendije za sport veće od onih za nauku

Ministarstvo omladine i sporta nagrađuje učenike srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a visina nagrade kreće se od 20.000 do 200.000 dinara, dok stipendije Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene učenike i studente iznose 15.000 dinara
Kako Srbija da zadrži najpametnije: Učeničke stipendije za sport veće od onih za nauku© РТ Балкан

Vest o dečaku Andreju Drobnjakoviću, besprekornom učeniku Matematičke gimnazije u Beogradu koji je osvojio čak pet zlatnih medalja na međunarodnom takmičenju u Singapuru, nikog nije ostavila ravnodušnim, a jedan komentar posebno je privukao pažnju: Srbija treba da učini sve da ga zadrži - dati mu platu, stan i posao.

O tome koliko je takav predlog realan i da li naša država ima mehanizme da sistemski podrži mlade talente, razgovarali smo sa direktorkom Matematičke gimnazije Mirjanom Katić, ustanove za koju bi se reklo da decenijama unazad "štancuje" genijalce, na šta ukazuju brojni pehari, medalje i zahvalnice u njenom kabinetu.

"Subjektivna sam jer skoro 25 godina radim sa decom talentovanom za prirodne nauke, ali je nesumnjivo da država treba da im da podršku, što ona i čini izdvajanjem stipendija za mnoge naše najbolje učenike, kao i decu talentovanu za sport, muziku, umetnost", navodi direktorka Katić, koja je i sama završila Matematičku gimnaziju, a kasnije i Matematički fakultet.

"To njima zaista znači, kada vide da država brine o njima, ali sam kroz razgovor sa njima shvatila da im smeta što su stipendije za sport veće od onih za nauku. Treba razumeti njihova negodovanja, i sama smatram da novac koji se daje treba da bude ujednačen i ravnopravan", dodaje ona.

Katićeva naglašava da je svakoj državi neophodno da najtalentovanija deca, kada diplomiraju i urade doktorate, budu ovde i čine državu i sistem boljim. Poznaje, kako dodaje, i sjajne primere.

"Država ima mehanizme da ponudi razne programe mladim ljudima da se vrate iz Amerike i Evrope. Nekoliko naših bivših učenika se vratilo posle završenih studija, žive i rade u Srbiji. U ovoj školi radi Luka Milićević, koji je za šest godina za Srbiju osvojio više od 10 medalja i nagrada iz matematike, fizike i astronomije na najprestižnijim takmičenjima", navodi Katićeva.

Ona navodi da je sjajno i inspirativno to što, iako je Luka mogao da živi u bilo kom delu sveta, on je odabrao da živi u Beogradu i radi u Matematičkom institutu i gimnaziji.

"Nije Luka jedini, tu je i naš Teodor fon Burg koji se takođe vratio i sada svoje znanje prenosi Andreju Drobnjakoviću. Najvažnije je da negujemo suštinsku priču - da mladi, izuzetni ljudi treba da shvate koliko su dugoročno bitni za napredak zemlje", ističe naša sagovornica.

Ona objašnjava kakav je izazov poslati učenike na neko međunarodno takmičenje za koje se plaća kotizacija, avio-karte do destinacije, smeštaj itd.

"U pitanju je nekoliko hiljada evra po takmičenju, a godišnje imamo oko 30 velikih nadmetanja. Pored ministarstva koje finansira odlazak timova na Olimpijade i Balkanijade, dobijamo pomoć i od Opštine Stari grad i Grada Beograda. Duže od 10 godina imamo i Fondaciju Almagi u koju ulažu naši bivši učenici koji žive u Srbiji i u svetu, ali i predstavnici privatnih kompanija i drugi dobrotvori. To je naša snaga, bez toga ne bismo mogli da idemo na takmičenja", rekla je Katić.

Da svoju misiju uspešno obavlja, potvrđuje 500 medalja koje njeni đaci godišnje donesu sa svetskih takmičenja.

Više novca za sport nego za nauku

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović juče je u susretu sa mladim matematičarem Andrejem Drobnjakovićem istakla da našim novim generacijama treba omogućiti da se školuju u Srbiji.

"Treba da im omogućimo i da ukoliko odu, da mogu ovde i da se vrate i zajedno sa nama grade bolju budućnost, da se zajedno sa nama suočavaju sa izazovima, jer njihova pamet, vrednost i hrabrost biće od presudnog značaja za opstanak čitavog čovečanstva, ali i za bolji život Srbije", istakla je Begovićeva.

Inače, Ministarstvo omladine i sporta nagrađuje učenike srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a visina nagrade kreće se od 20.000 do 200.000 dinara, dok stipendija Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene učenike i studente iznosi 15.000 dinara.

"Stipendije su povećane od školske 2020/2021. i dodeljuju se bez obaveze vraćanja i isplaćuju u 12 jednakih mesečnih rata, u iznosu koji utvrđuje ministar za svaku školsku godinu, u skladu sa zakonom", navodi resorno ministarstvo.

Iz Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za RT Balkan su rekli da preko Programa podsticanja i stipendiranja mladih i nadarenih, podstiču očuvanje i razvoj naučnoistraživačkog podmlatka i sprečavanje odliva naučnih kadrova iz razvojnih potencijala Republike Srbije.

"Uz stipendiranje finansijski se podržava i niz aktivnosti vezanih za njihovo studiranje i usavršavanje kao što su: pohađanje obuka u vezi sa sistemom naučnih informacija, učešće na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, studijski boravci u inostranstvu, kao i troškovi prijave, završne izrade i odbrane doktorske disertacije, kasnije i zaposlenja u nekoj od naučnoistraživačkih organizacija", naveli su.

Dodaju da istraživače povratnike uključuju u naučnoistraživačke organizacije (NIO), a da monitoring nad uspesima naših studenata u inostranstvu obavljaju kroz jačanje saradnje sa dijasporom, kao i uspostavljanje temelja dugoročne saradnje sa istraživačima iz dijaspore i inostranom NIO.

image