Srbija i Balkan

Biserko: Nema dogovora Beograda i Prištine bez SAD, Srbi da se integrišu

"Potrebna je strategija koja bi privolela srpsku zajednicu da prihvati mogućnost da se odvoji od Srbije", istakla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava
Biserko: Nema dogovora Beograda i Prištine bez SAD, Srbi da se integrišu© Zorana Mandic/ATAImages

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ne očekuje dogovor Beograda i Prištine bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država.

U diskusiji na temu "Budućnost dijaloga Kosova i Srbije: mogućnosti za novu dinamiku i uticaj izbora u EU i SAD" koja se održava u Prištini, poručila je Evropskoj uniji da treba da ima drugačiji pristup ne bi li se približila Srbiji.

"Dosadašnji pristup je bio veoma miran, ali ne vidim nikakvu promenu u pogledu EU integracija", rekla je Sonja Biserko, a prenela "Koha".

Prema njenim rečima, srpska zajednica na severu KiM veruje da je odvajanje od Kosmeta moguće, tako da im je "teško sada prići", zato je potrebna strategija koja bi privolela srpsku zajednicu da prihvati mogućnost da se odvoji od Srbije. 

"Možda bi trebalo da postoji međunarodni fond koji pomogao da se srpska zajednica integriše na Kosovu, i koji bi ekonomski prekinuo njihovu zavisnost od Beograda", izjavila je ona.

Takođe, kako je rekla, dijalog Beograda i Prištine treba podići na nivo gde neće biti važne etničke podele.

"Protivim se argumentu srpske strane da ZSO ima prioritet u dijalogu. Etnička podela se pokazala nefunkcionalnom u Bosni. Dakle, treba se lišiti etničkih podela", precizirala je Sonja Biserko, ali i dodala da se nada da će tzv. Kosovo biti primljeno u Savet Evrope pre odluke o formiranju Zajednice srpskih opština.

image