Srbija i Balkan

Ništa od sastanka sa Kurtijem: Vučić zadovoljan razgovorima sa EU zvaničnicima

Trilateralni sastanak Vučić-Kurti-EU nije ni održan
Ništa od sastanka sa Kurtijem: Vučić zadovoljan razgovorima sa EU zvaničnicima© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nije ni sastao sa Aljbinom Kurtijem u Briselu, jer on "nije hteo, ili nije smeo".

"Tri puta sam se vraćao na sastanak, prenosili su mi njegove poruke, ja odgovarao i tako", rekao je Vučić i naglasio da "ništa nije sporno, samo neće čovek da ga vidi".

"Nije spreman na sastanak sa mnom", bio je zvaničan odgovor prištinske strane, uz poruku Kurtija da će se dijalog nastaviti između glavnih pregovarača, rekao je Vučić. "Da li nije hteo ili nije smeo, ne znam", rekao je i dodao da je siguran da će EU u svom saopštenju navesti ko nije želeo danas da razgovara u Briselu.

Predsednik Srbije se prethodno dva puta sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Na bilateralnim sastancima je bilo sve kako treba, bili su uspešni. Razgovarali smo svemu, sprovođenju sporazuma, o dijalogu, situaciji na KiM. Glavni pregovarači će nastaviti najverovatnije u utorak ili sredu sa sastancima. Tako da očekujem nastavak i mi imamo mnogo posla da radimo", rekao je.

U planu je bio i trilateralni sastanak sa Boreljom, Lajčakom i Kurtijem, ali do njega nije došlo.

"Teška je situacija za naš narod na KiM, u svakom slučaju nastavićemo da se borimo, da štitimo interese Srbije i da pokušamo na svaki način da pomognemo našem narodu", rekao je Vučić i naglasio je da niko ne može da garantuje da neće više biti Kurtijevih jednostranih poteza.

Novinarima je rekao da je zadovoljan prepodnevnim sastancima sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

"Za nas je važno da smo jutros imali dobre sastanke sa Mišelom, Kopmanom, Vargeljiem i verujem da postoji prostor kroz agendu rasta i reforme na ekonomskom nivou kojima možemo ne samo da dobijemo 120 miliona evra, već je to poziv investitorima i pokazatelj da smo stabilna zemlja", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija blizu "investment grejda" što je najbolji mogući signal svima koji žele da ulažu u Srbiju.

"Danas sam se sastao sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a tokom razgovora sam istakao punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga i isključivo mirnom rešavanju problema. Posebno sam insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazao na sve jednostrane poteze Aljbina Kurtija i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji", napisao je ranije Vučić na Instagramu.

"Ponovio sam posvećenost i spremnost da učestvujemo u traženju kompromisnog rešenja u cilju zaštite srpskog naroda i normalizacije odnosa i dodao da Priština nije u stanju da ispuni ono što je potpisala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", naveo je Vučić.

Do nove runde dijaloga došlo je na poziv Borelja koji je uoči sastanaka rekao da će danas na sastancima u Briselu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija razgovarati o narednim koracima ka implementaciji sporazuma i ponovio da dogovoreno mora da se sprovede.

Prethodno je Vučić rekao je da je Beograd spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja, ali da Priština to ne želi.

"Od susreta sa Kurtijem ne očekujem ništa. Očekujem da će malo da viče i drami, kao i uvek. Borelja i Lajčaka ću pažljivo da saslušam, da razgovaram sa njima, borićemo se za interese našeg naroda", rekao je Vučić novinarima u Briselu uoči sastanka.

image