Srbija i Balkan

Borelj: Kurti je imao tri uslova za sastanak sa Vučićem

Visoki predstavnik EU rekao je da je Priština postavila tri uslova za trilateralni sastanak koje Srbija nije bila spremna da ispuni
Borelj: Kurti je imao tri uslova za sastanak sa Vučićem© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da danas Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da sa druge strane Srbije jeste bila spremna za sastanak.

On je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizlaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene i da se Milan Radojičić izruči pravosudnim organima u Prištini.

"Srbija nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja", rekao je Borelj.

On je dodao da je uloga EU da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećema tome.

"U tom smislu, proces će se nastaviti. Nastavićemo da radimo na tome. Ugostićemo sledeće nedelje dva glavna pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore i omogućili da se proces krene dalje. I dalje verujemo da je to u njihovom interesu i u interesu težnji ka evropskim integracijama. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu", rekao je Borelj novinarima.

Naglasio je da dijalog može da donese dobrobit "građanima Kosova i Srbije" i optužio obe strane da "snose odgovornost za neispunjenje onoga što su obećale da će uraditi".

"Nesprovođenje je velika izgubljena prilika za obe strane. Kao deo sporazuma, uspeli smo da se pozabavimo najosetljivijim pitanjima u dijalogu, uključujući i pitanje manjinskih prava kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opštine na Kosovu", rekao je Borelj i konstatovao da nisu preduzeti nikakvi koraci kako bi se ona formirala.

On je dodao da je EU stavila na sto pripremne korake za uspostavljanje ZSO i predstavila evropski nacrt statuta, "koji predviđa istinski evropski i moderan način da se pozabavimo ovim osetljivim pitanjem".

Mišel: Budućnost Srbije je u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je budućnost Srbije i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Plan rasta donosi stvarnu mogućnost za snažno ekonomsko približavanje Srbije i regiona Evropskoj uniji. Treba da iskoristimo potencijal postepene integracije kako bismo ljudima doneli praktičnu korist", napisao je Mišel na svom nalogu na mreži Iks.

Ranije je predsednik Srbije rekao da Kurti "nije smeo, ili nije hteo" da razgovara sa njim i predstavnicima EU.

Vučić je novinarima rekao da je pitanje formiranja Zajednice Srpskih opština najvažnije, ali da napretka nije bilo, i da odgovora sa druge strane nema, jer se nije ni sreo sa Aljbinom Kurtijem.

Na pitanje šta predstavnici EU kažu kad se vrate sa sastanka sa Kurtijem, Vučić je naveo da kažu - Kurti traži da priznate "Kosovo".

"Kao što je poslao danas novinara koji me onako oraspoložio. Oni kažu da sam vikao na njega, baš je onako simpatičan bio. Ali to je suština, oni traže da mi priznamo to, a sad su smislili još neke zahteve, ali suštinski je to priznanje, sve se svodi na to. Vrti se u krug", naglasio je Vučić.

image