Srbija i Balkan

Skupština CG: Mandić predložio da se sutra raspravlja i o Jasenovcu

Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma, navodi se, između ostalog, u predlogu rezolucije
Skupština CG: Mandić predložio da se sutra raspravlja i o Jasenovcu© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić predložio je da se na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta nađe i Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

"Svesna istorijske važnosti Jasenovca kao mesta gde su život izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine", navodi se u Predlogu rezolucije, koji je objavljen na sajtu Skupštine,

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine, a pokrenut je "polazeći od najviših vrednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava".

"Uvereni da su znanje i svest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog sveta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili verskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi", ističe se u Predlogu rezolucije.

Jedinstveni u osudi svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosećanju s patnjama njihovih porodica, u predlogu se potvrđuje "principijelan stav, zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački".

Navodi se da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.

Dodaje se i da će Skupština Crne Gore, ako rezolucija bude usvojena, svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije 22. aprila u Jasenovcu.

image