Srbija i Balkan

Prištinska policija podnela 45 krivičnih prijava zbog Banjske

Raspisane su poternice protiv 41 osumnjičene osobe
Prištinska policija podnela 45 krivičnih prijava zbog Banjske© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images)

Policija takozvanog Kosova navodno je identifikovala 48 lica koja su učestvovala u incidentu u Banjskoj, a kako javlja "Gazeta ekspres" podnete su krivične prijave protiv 45 osoba.

Kako se navodi, krivične prijave su podnete za krivična dela "teško ubistvo, napad na ustavni poredak Kosova, teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, izvršenje terorističkog akta, pripremanje terorističkog akta, pranje novca i finansiranje terorizma".

Priština je, kako se dodaje, raspisala poternice protiv 41 osumnjičene osobe, a protiv 39 ljudi raspisane su međunarodne poternice.

Iz policije tzv. Kosova poručuju i da su neke dokaze poslali u inostranstvo, ali da još nije dobila odgovore.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao da još nisu dobili konačan policijski izveštaj o Banjskoj, a onda je na njegovu izjavu reagovala i "vlada" u Prištini, čiji je portparol Perparim Kreiziu rekao da je izveštaj od 48 stranica dostavljen EU i da Stano govori o izveštaju koji treba da pripremi kosovsko tužilaštvo.

"Za nas je krajnje uznemirujuće i besmisleno da ni devet meseci nakon napada, s jedne strane, nema optužnice državnog tužilaštva protiv Milana Radoičića, a sa druge strane međunarodna zajednica, uključujući i EU, nije preduzela mere protiv Srbije, uprkos činjenicama koje dokazuju njenu umešanost u napad 24. septembra", rekao je Kreiziu.

image