Srbija i Balkan

Trojici Srba produžen pritvor za još dva meseca zbog napada u Banjskoj

Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović su u pritvoru od septembra prošle godine
Trojici Srba produžen pritvor za još dva meseca zbog napada u Banjskoj© M. M./ATAImages

Trojici Srba koje Priština sumnjiči za navodni "teroristički napad" u Banjskoj - Vladimiru Toliću, Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću, produžen je pritvor za još dva meseca. Sva trojica su u pritvoru od septembra prošle godine, piše albanska "Koha", dodajući da se oni terete za "teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti i za terorizam".

Podsećamo, trojica Srba su ubijena, a šestorica uhapšena posle pucnjave na ulazu u selo Banjska na severu KiM 24. septembra 2023, kada je, stradao i jedan pripadnik prištinske policije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, podsetimo, povodom dešavanja u Banjskoj, izjavio da, iako je ubistvo albanskog policajca za svaku osudu, za njega kao trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi.

"Momci stradali u Banjskoj za mene kao predsednika Srbije nikada neće biti teroristi. To su porodični ljudi, očevi...Oni su postavljali barikade, a ne zamke, zbog Kurtijevog terora", dodao je Vučić.

On je rekao da ne zna da li je policajac nastradao od eksploziva ili od pucnjave, ali da to svakako ne umanjuje težinu dela, ali da objašnjava prirodu i stvarne namere Prištine i Kosovske policije.

image
VV inauguration
banner