Srbija i Balkan

Stano: Kada je u pitanju "Kosovo", slažemo se sa SAD

Portparol EU odgovorio na pitanje da li EU deli stav američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara da Priština nema objašnjenje zašto ne sprovodi sporazum o formiranju ZSO čime bi se rešilo i pitanje dinara,i da imaju problem u komunikaciji sa Aljbinom Kurtijem
Stano: Kada je u pitanju "Kosovo", slažemo se sa SAD© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Evropske unija i SAD su saglasni da bi formiranje ZSO rešilo pitanje dinara na Kosovu i Metohiji, rekao je portparol EU Peter Stano.

"Kad je reč o Kosovu i ponašanju sadašnje vlasti u Prištini, stavovi EU s našim američkim partnerima se stopostotno podudaraju", izjavio je Stano na brifingu za medije.

On je time odgovorio na pitanje novinara o tome da li EU deli stav američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara da Priština nema objašnjenje zašto ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) čime bi se rešilo i pitanje dinara, te da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

"Kosovo treba da krene napred sa tim pitanjem", naveo je on, dodavši da "ZSO nije nova Republika Srpska, nije država u državi, nema izvršnu vlast i ne postoje nikakve ustavne prepreke za njeno formiranje".

Stano je o događajima u Banjskoj rekao da je to pitanje veoma ozbiljno i ponovio stav Brisela da čeka zvanično okončanje istrage kako bi odlučio o narednim koracima.

Na pitanje može li da potvrdi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak treba da doputuje u Beograd 15. marta, Stano je poručio da nije pozvan da se osvrće na najavu Vučića o dolasku Lajčaka jer su takve posete deo Lajčakovog posla i mandata za dijalog Beograda i Prištine.

image