Srbija i Balkan

Srpski filozofski simpozijum na Vidovdan: Promocija duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda

Ovogodišnja tema skupa je "Rat kao sudbina"
Srpski filozofski simpozijum na Vidovdan: Promocija duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda© Музеј Херцеговине

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, sa pratećim programom u Herceg Novom, sutra, na Vidovdan, po sedmi put održava se Srpski filozofski simpozijum "Sofos 2024", manifestacija koja ujedinjuje srpski narod na duhovnom i kulturnom planu, a čija je ovogodišnja tema "Rat kao sudbina".

"Simpozijum na kojem učestvuju autori iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, organizaciono podržavaju relevantna filozofska udruženja iz sve tri zemlje, a od pre dve godine i Institut za političke studije u Beogradu", kaže za RT Balkan predsednik programskog i naučnog odbora "Sofosa" Aleksandar Lukić.

On ističe da je posebno važno što ova manifestacija promoviše duhovno i kulturno jedinstvo srpskog naroda u naše tri zemlje, i činjenicu da su Srbi koji žive u okvirima granica Srbije i Srbi u RS i Crnoj Gori jedan narod.

Lukić je naglasio da je od početka održavanja "sloboda" opšta tema simpozijuma i da je "Filozofija i sloboda" bila i glavna tema skupa 2018. godine, dok su se narednih godina teme nadovezivale jedna na drugu u logičkom sledu: "Pojam granice" (2019), "Nacija i problem identiteta" (2020), "Patriotizam u doba pandemije" (2021) i "Pojam zla i njegove manifestacije" (2022) i "Globalizacija i međunarodni odnosi" (2023). Svaka od ovih tema dokumentovana je u vidu zbornika tekstova.

"Pored učesnika iz naše tri zemlje, ove godine imamo i dva gosta iz Rusije Leonida Savina i Sergeja Abiševa, koji će se uključiti putem video-veze, a ranijih godina smo imali goste i iz Makedonije i Grčke", rekao je Lukić.

Prilikom svečanog otvaranja manifestacije pozdravne reči će imati Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, predsednik naučnog i programskog odbora Sofos-a Aleksandar Lukić, kao i učesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Uvodno predavanje "Rat kao sudbina – rat kao cena slobode" držaće Dragan Stanar.

Srpski filozofski simpozijum će se održati u organizaciji Srpskog filozofskog društva (Beograd), Filozofskog društva Logos (Istočno Sarajevo), Društva filozofa Crne Gore (Nikšić) i Instituta za političke studije (Beograd) i trajaće do ponedeljka, 1. jula.

image