Srbija i Balkan

Profesori objavili protestno pismo povodom "neoustaških ideja" u srpskoj akademskoj javnosti

Dinko Gruhonjić, kako navode, nije poznat po bilo kakvim akademskim postignućima. Njegovi "antisrpski, otvoreno rasistički stavovi" nemaju ničeg zajedničkog sa akademskim diskursom i postupanjem
Profesori objavili protestno pismo povodom "neoustaških ideja" u srpskoj akademskoj javnosti© Медија центар Србија

Grupa profesora, poslanika i javnih ličnosti objavila je protestno pismo zbog, kako se navodi, "neoustaških" ideja u srpskoj akademskoj javnosti, a povodom izjava profesora Dinka Gruhonjića koje su dovele do skandala, a potom i protesta studenta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

"Izražavamo najdublje ogorčenje zbog nedostojnog postupanja dela akademske javnosti koji je proteklih dana stao u odbranu prava Dinka Gruhonjića, zaposlenog na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, da neoustaškim izjavama vređa čitav srpski narod, ali i sve pristojne, moralne ljude, nezavisno od nacionalnosti, i sramoteći samu ideju Univerziteta", navodi se u pismu koje je objavio Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Dodaje se da je, na nezadovoljstvo studenata, koji su zbog Gruhonjićevih dugogodišnjih teških uvreda blokirali Filozofski fakultet, uprava ove ustanove odgovorila je tako što je u potpunosti stala na stranu Gruhonjića.

"Umesto da sa tim mladim ljudima razgovara i pronađe način da reši krizu ona je, u borbi protiv sopstvenih studenata, zatražila pomoć policije i stranih ambasada. U tome ju je podržala i uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu", ističe se u pismu.

Napominje se da je pismo solidarnosti sa Gruhonjićem potpisao je niz profesora Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Beogradu, a da su među njima su i oni koji su u javnosti "i sami poznati po neoustaškim izjavama i po tome što zbog delikta mišljenja profesore i studente kažnjavaju proterivanjem sa univerziteta, sudskim progonima i medijskim difamacijama".

"Na taj način, još jednom se potvrdilo da je srpski univerzitet u stanju duboke moralne krize. Pokazalo se da on ne postoji zbog studenata i dobrobiti vlastite zajednice, čiju faktičku osnovu mahom čini srpski narod, nego zbog očuvanja 'prava' jedne privilegovane kaste, u čije povlastice spada mogućnost da se nekažnjeno vređa srpski narod, i da se na osnovu toga pravi društvena i 'akademska karijera", ističe se.

Dinko Gruhonjić, kako navode, nije poznat po bilo kakvim akademskim postignućima. Njegovi "antisrpski, otvoreno rasistički stavovi" nemaju ničeg zajedničkog sa akademskim diskursom i postupanjem.

"On, pored ostalog, piše o tome da živi u 'duboko degenerisanom društvu', među 'malim primitivnim narodom', s 'ljudima čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika' kojima će u budućnosti 'noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji', a čija deca žele 'samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli'. Svako može da na internetu pročita na kakav način Gruhonjić piše o Srbima", podsećaju potpisnici.

Srpski narod, koji je zbog borbe sa ustaškim zlom i nacifašizmom pretrpeo genocid, on optužuje za fašizam i poredi sa ustašama, ističe se u pismu i pita može li se zamisliti profesor nekog izraelskog univerziteta koji otvoreno zastupa nacističke stavove i koji za to dobija podršku delova jevrejske akademske zajednice?

"Smatramo da Gruhonjićeva rasistička haranga protiv srpskog naroda, baš kao propaganda hrvatskih i muslimanskih ustaša uoči 1941, služi za to da opravda genocid kome su Srbi danas podvrgnuti od strane NATO država i potomaka zločinaca iz Drugog svetskog rata. Takvo postupanje podržavaju i oni koji danas brane Dinka Gruhonjića od studenata. Potrebno je da srpska javnost zna da oni ne predstavljaju ni Univerzitet u Beogradu, niti Univerzitet u Novom Sadu", zaključuju potpisnici.

Pismo su potpisali:

prof. dr Slobodan Antonić,

prof. dr Siniša Atlagić,

arhitekta Dragomir Acović,

doc. dr Zoran Babović,

Danilo Basta,

general prof. dr Siniša Borović,

prof. dr Pavle Botić,

prof. dr Milan Brdar,

novinar Predrag Vasiljević,

književnik Srđan Volarević,

prof. dr Slobodan Vujošević,

prof. dr Slobodan Vujić,

prof. dr Igor Vuković,

predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčilo Vuksanović,

publicista Marinko Vučinić,

prof. dr Vasilije Gvozdenović,

reditelj Miljan Glišić,

prof. dr Irina Deretić,

novinar Spomenka Deretić,

dr Vladimir Dimitrijević,

prof. dr Jovan Dušanić,

prof. dr Aleksandar Đikić,

protojerej-stavrofor prof. dr Darko Ristov Đogo,

naučni savetnik dr Miša Đurković,

publicista Igor Ivanović,

prof. dr Ivan Ivić,

dr Slobodan Janković,

prof. dr Jovan Janjić,

prof. dr Bojan Jovanović,

dr Mario Kalik,

prof. dr Zoran Kinđić,

dr Snežana Kirin,

prof. dr Miloš Ković,

prof. dr Leon Kojen,

dr Vladimir Kolarić,

prof. dr Časlav Koprivica,

prof. dr Dušan Krcunović,

reditelj Emir Kusturica,

prof. dr Aleksandar Lipkovski,

arhitekta Miladin Lukić,

prof. dr Savo Marković,

pesnik Miroslav Cera Mihailović, 

prof. dr Slobodan Orlović,

narodni poslanik Aleksandar Pavić,

prof. dr Jovan Popov,

dr Aleksandar Raković,

prof. dr Mitra Reljić,

prof. dr Branislav Ristivojević,

prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić,

prof. dr Slobodan Samardžić,

prof. dr Aleksandar Sedmak,

prof. dr Dobrivoje Stanojević,

prof. dr Milomir Stepić,

prof. dr Rada Stijović,

prof. dr Srđa Trifković,

dr Dragan Hamović,

prof.dr Zoran Čvorović,

doc. dr Milan Čabarkapa,

prof. dr Đorđe Čantrak,

doc. dr Duško Čelić,

prof. dr Ljiljana Čolić,

prof. dr Uroš Šuvaković

image