Srbija i Balkan

Slučaj Dinko Gruhonjić: Ko je napadač, a ko žrtva otrovnih izjava

Kaže se da se sloboda svakoga da maše rukom završava tamo gde počinje tuđi nos. U Srbiji izgleda postoje neki čija sloboda nije ograničena tuđim nosevima, pa se pobuna izudaranih čak smatra ugrožavanjem prava nasilnika da vas udari kad god poželi
Slučaj Dinko Gruhonjić: Ko je napadač, a ko žrtva otrovnih izjava© Медија центар Србија

Malo-malo pa javnost u Srbiji čuje od Dinka Gruhonjića, vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, izjave kojima optužuje Srbe za navodni genocid u Srebrenici, za Republiku Srpsku kaže da je genocidna tvorevina, a Srbiju optužuje da je generator zla.

Kada takve izjave naiđu na negodovanje, osudu ili kakvu oštru reč, Gruhonjić se odmah u delu medija proglasi za žrtvu i požali na ugrožavanje "novinarske" slobode.

Baš takav novi slučaj zbio se kada je u javnosti objavljen snimak dela govora Dinka Gruhonjića na prošlogodišnjem festivalu "Rebedu" u Dubrovniku, koji je i ove godine izazvao burne reakcije zbog izjava govornika iz Srbije.

Očigledno je da je snimak obrađen, da su neki delovi isečeni, ali se jasno čuje i da se gost iz Srbije pred hrvatskom publikom žali što dolazi iz Vojvodine, odnosno što je taj deo ostao u sastavu Srbije nakon raspada Jugoslavije.

"Mi smo jedini ostali sa Srbijom, ni krivi ni dužni, pa su mi čak izmislili ime Sabahudin. Iako ja imam jedno lepo ime – Dinko, kao Dinko Šakić", rekao je Gruhonjić uz osmeh.

Ovo poređenje sa upravnikom koncentracionog logora Jasenovac izazvalo je smeh među hrvatskom publikom, ali su se u Srbiji našli oni koji nemaju sluha za pošalice na račun stradanja srpskog naroda.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na kojem Gruhonjić predaje zatražio je od uprave da formira etičku komisiju kojom će se utvrditi da li ima odgovornosti u njegovoj izjavi.

"Spornom izjavom je direktno povredio mnogobrojne kolege, čiji su preci stradali od ruke zločinaca sa kojim se profesor Gruhonjić poredi", kaže predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak.

Stigla je i privatna krivična prijava protiv Gruhonjića koju je podneo Luka Malinović iz Novog Sada zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Druga strana pak tvrdi da Gruhonjić nije taj koji izaziva mržnju, već da je on žrtva, te da se nalazi na meti napadača koji bi, kako kažu, da mu unište profesionalni integritet i ugled.

Takvo saopštenje podrške potpisali su profesori i asistenti Odseka za medijske studije na kojem Gruhonjić predaje, a pridružilo im se i oko 80 studenata, od ukupno više od 5.000 koliko ih studira na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Oglasila se i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), kao i neformalna inicijativa mladih iz Novog Sada STAV.

Gruhonjić, inače po rođenju Banjalučanin, nalazi se i na funkciji programskog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, čiji je prethodno bio predsednik, kao i zamenik glavne i odgovorne urednice "Portala autonomne Vojvodine Autonomija", glavni urednik "Vojvođanskog istaživačko-analitičkog centra" (VOICE).

Inače, projekte NDNV-a finansira Rokfeler organizacija, Američki savet za međunarodnu edukaciju, Nemački Maršalov fond SAD, Ambasada kraljevine Holandije, Ambasada Češke, ambasada SAD, Fondacija Fonda za humanitarno pravo.

O Gruhonjićevoj ugroženosti u Srbiji, inače, slikovito govori to što je nekoliko puta bio predsednik i član komisija pri Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije i pri Pokrajinskom sekretarijatu za informacije AP Vojvodina koje su delile novac medijima.

Gruhonjić, koji je prošle godine izjavio da je "pakao na Zemlji, a u našim krajevima ime mu je Vučićeva Srbija", u tom "paklu" kao član vladine komisije Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, odnosno samom sebi, dodelio je milion dinara za medijske projekte 2015. u trenutku kada je Vučić bio premijer.

Ipak, da je Gruhonjić ozbiljno ugrožen u novom saopštenju tvrdi NDNV koji traži da tužilaštvo i policija hitno nađu onoga ko je ispisao grafit u ulazu zgrade u kojoj živi.

"Nezavisno društvo novinara Vojvodine svesno je da je prinuđeno na samoodbranu. Smrt fašizmu", naveli su iz tog udruženja.

Kako se taj poklič uklapa sa Dinkom Šakićem i Jasenovcem, drugo je pitanje...

image
VV inauguration
banner