Srbija i Balkan

Novinarska udruženja: Podobne i nepodobne žrtve pritisaka

UNS se konačno oglasio povodom objavljivanja spiska navodnih "ruskih agenata u Srbiji", dok NUNS i NDNV i dalje ćute
Novinarska udruženja: Podobne i nepodobne žrtve pritisaka© Илустрација

Nekoliko dana nakon što je grupa "Oktobar - slobodarski savez slobodne Srbije" objavila listu "ruskih agenata" na kojoj su se našli novinarka i saradnica RT Balkan Ljiljana Smajlović i glavni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić, konačno se oglasilo Udruženje novinara Srbije (UNS).

"UNS protestuje zbog objavljivanja imena novinara Ljiljane Smajlović i Milorada Vučelića na 'Listi agenata Putinovog režima' u Srbiji koju je sačinila nevladina organizacija 'Slobodarski savez slobodne Srbije - GRUPA OKTOBAR' jer ovakvim pravljenjem spiskova nepodobnih, u ovom slučaju novinara, može biti ugrožena njihova bezbednost", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja dodaju da nikome ne spore pravo da kritikuju pojedince i da se ne slažu sa njihovim stavovima, ali podsećaju da "niko nema pravo da govor, mišljenje, izražavanje i opredeljenje novinara kvalifikuje kao stranu agenturu i time dovede u pitanje njihovu sigurnost".

Od grupe "Oktobar" zahteva se da sa spiska ukloni imena novinara "kako oni ne bi bili žrtve nedopustivog pritiska i kako ne bi bila ugrožena njihova bezbednost".

Za razliku od Udruženja novinara Srbije koje je uspelo da reaguje na ovaj vid targetiranja novinara, od Nezavisnog udruženja novinara Srbije nema ni traga, ni glasa.

Na sajtu NUNS-a mogu se naći pozivi na solidarnost sa beloruskim kolegama, sa kolegama sa Kosova i Metohije, kao i zahtev da se procesuiraju pretnje upućene novinarki TV Nova S Jeleni Obućini.

NUNS je tražio i javno izvinjenje RTS-a povodom "seksističkog izveštavanja o Svetskom prvenstvu u fudbalu", a na Međunarodni dan ljudskih prava, iz ovog Udruženja su ukazali da su na Zapadnom Balkanu prava novinara i njihov rad ugroženi "gotovo svakodnevno".

Međutim, objavljivanje spiska navodnih "Putinovih agenata u Republici Srbiji", NUNS očigledno ne vidi kao ugrožavanje prava novinara. Slično je i sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV), a povodom ovog slučaja nije se oglasilo ni Ministarstvo informisanja.

Inače, grupu "Oktobar - slobodarski savez slobodne Srbije" osnovao je advokat Čedomir Stojković u novembru ove godine.

"Osnovali smo grupu Oktobar kao savez građana za borbu protiv hibridnog delovanja režima Vladimira Putina u Srbiji, koji preko svojih agenata uticaja sprečava razvoj i demokratizaciju zemlje i ulazak Srbije u Evropsku uniju", napisao je Stojković tom prilikom.

image