Srbija i Balkan

Protest novosadskih studenata: Traže da se Dinko Gruhonjić kazni zbog govora mržnje (FOTO)

Uprava Filozofskog fakulteta nije odgovorila na zahtev studenata da sankcioniše govor mržnje profesora Gruhonjića
Protest novosadskih studenata: Traže da se Dinko Gruhonjić kazni zbog govora mržnje (FOTO)© Медија центар

Uprava Filozofskog fakulteta ni danas se nije oglasila povodom zahteva Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu "da najoštrije i otkazom sankcioniše govor mržnje prof. Dinka Gruhonjića", tako da su akademci ispunili svoje najave i nakon protestne šetnje blokirali Filozofski fakultet. Ulaz je blokiran stolicama i stolovima, kao i lancima.

Akademci nose transparente "Studenti protiv govora mržnje", ali i poruke "Dinko ostav", kao i srpsku zastavu.

Filozofski fakultet saopštio je da je obustavio rad, dok se, kažu, ne stvore uslovi za njihovo normalno funkcionisanje.

"Očekujemo da Univerzitet u Novom Sadu preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta, a nadležni organi da preduzmu odgovarajuće mere radi zaštite prava i bezbednosti studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu", navodi se u saopštenju Dekanata.

Akademsku javnost uzburkale su izjave profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića koje je dao na tribini održanoj tokom festivala "Rebedu" u Dubrovniku, da ima lepo ime Dinko, poput Dinka Šakića, ustaškog zločinca i zapovednika logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojem su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

image