Srbija i Balkan

Čankom na studente: U Novom Sadu kontraprotest Gruhonjićevih pristalica

Dok studenti čekaju da ih dekan Filozofskog fakulteta primi na razgovor, deo njihovih profesora, ali i brojni prozapadni političari, štrajku ispred novosadskog zdanja

Šta sve možeš izreći i koga možeš uvrediti pozivajući se na slobodu govora? Ovo pitanje u fokusu je protesta studenata Univerziteta u Novom Sadu koji su juče, zbog govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića, blokirali Filozofski fakultet tražeći da njegove izjave budu sankcionisane. Danonoćnu blokadu, kažu, nastaviće dok god njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, odnosno, dok god njihova visokoškolska ustanova ne osudi Gruhonjićeve izjave.

Otpor studentima, međutim, pružili su oni od kojih se to najmanje očekivalo – uprava fakulteta i profesori koji bi, po logici stvari, prvi morali da se založe za odbranu dostojanstva struke.

Ne samo da je dekanat Filozofskog fakulteta sinoć svojim saopštenjem najavio javnosti da će pomoć zatražiti od stranih ambasada, već je deo profesora danas održao i kontraprotest za kolegu Dinka koji, kako kažu, "trpi pretnje smrću, javni linč, ali i politički motivisanu kampanju u kojoj navodno studenti traže njegovo razrešenje".

Studenti su, uz to, u delu prozapadnih medija proglašeni "botovima" iza kojih stoje desničarske grupe i navodno Rusija. Akademcima osporavaju da su akademci , pa tako N1 izveštava da je na Filozofski fakultet juče "upala grupa ljudi" za koju pišu da je uglavnom čine "mlađi muškarci koji liče na navijače".

Kako to tačno navijači izgledaju pa na njih neko može da liči – ostaje nejasno, kao što je nejasno i zašto se analitičari ovog medija nisu upitali na šta liči kada narodni poslanik Marinika Tepić, podržavajući Gruhonjića, srpske studente nazove "nekim novim smeđekošuljašima". Ili kad Nenad Čanak, takođe upoređujući ih sa nacistima, poruči da "ni u nacističkoj Nemačkoj nije počelo od Aušvica, nego od progona profesora".

I da li je moguće da im pomenuti Marinika i Nenad Čanak, ali i Bojan Pajtić, Borko Stefanović i drugi političari koji su se pojavili ispred Filozofskog fakulteta zaista "liče" na profesore koji se protive studentskoj blokadi fakulteta?

Studente, kažu, najviše boli to što dekanat Filozofskog fakulteta ne želi da primi njihove predstavnike, već što pomoć "u sopstvenoj kući od sopstvenih studenata traže od stranih ambasada". U saopštenju dekanata je, naime, navedeno da "budući da na fakultetu radi veliki broj stranih državljana", oni će "obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne mogu da im garantuju bezbednost".

"Na sednici Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom sadu koje je najviše krovno telo studenata u ovom gradu, jednoglasno je upućen zahtev za osudu i smenu profesora Dinka Gruhonjića. Oni su se na to oglušili,  oglušili su se i o studentski parlament Filološkog fakulteta, i nakon svega dozvolili sebi da se obrate stranim ambasadama. Njima je potrebna pomoć stranih ambasada zato što su studenti uputili zahtev da pričaju sa dekanom? To vređa svakog normalnog studenta i svakog normalnog građanina Novog Sada i Vojvodine i cele Srbije. Ne znam da li je ikad iko pokazao toliku dozu kukavičluka", kaže za RT Balkan student prodekan Damjan Vakanjac.

Saopštenje dekanata da će pomoć tražiti od stranih ambasada smeta i Ognjenu Karanoviću, istoričaru i analitičaru Centra za društvenu stabilnost.

"Ako ništa drugo, to je grubo narušavanje autonomije Univerziteta. Studenti su ovaj problem koji je veoma krupan i svakako nije od juče, pokušali i pokušavaju da reše u okviru u Univerziteta, i oni niti traže niti dobijaju bilo čiju pomoć, osim podrške građana Novog Sada", pojašnjava Karanović.

Srž problema, prema njegovom mišljenju, upravo je ponašanje dekanata i dela zaposlenih na Univerzitetu. Kao razloge njihovih postupaka on vidi tri mogućnosti: neki zaista misle kao i Gruhonjić, neki se zbog njegovog uticaja solidarišu, dok su "99 odsto zaposlenih ugledni, časni i pošteni ljudi za koje mislim da se plaše, možda i opravdano".

"Godinama Dinko Gruhonjić sipa otrov mržnje putem svojih tekstova koje objavljuje na svojim portalima i svojim medijima, ali iznosi i u javnim nastupima. Milion puta je on prešao granice, ali sada su se studenti pobunili i zahtevaju njegov otkaz, jer je za njih previše da jedan univerzitetski profesor sebi dozvoljava da se tako ponaša i širi mržnju i šovinizam", ukazuje Karanović.

On navodi da u Novom Sadu sada plamti bunt studenata "zbog činjenice da jedan univerzitetski profesor "zloupotrebljava činjenicu da je profesor kako bi sejao mržnju koju oblikuje u svoje javne političke stavove".

"Šta god normalan svet mislio o ustaškoj ideologiji, niko ne osporava pravo Dinku Gruhonjiću da se ponosi Dinkom Šakićem ili da podržava ustaštvo. Ali on nema pravo da deluje u korist te ideologije i da sa takvom ideologijom bude zaposlen na Novosadskom univerzitetu koji je univerzitet ove države, koji se finansira iz sektora javnih finansija, od svih građana ove države", ističe Karanović.

Pita se, šta li bi se desilo profesoru koji u Nemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji… "izrekne toliko otrovnih reči"?

"Gruhonjić je govorio da mu srpska deca koja žive na Limanu liče na koljače i da će hramove SPC pretvarati u pabove, to je samo mali deo svega što smo slušali od njega. Zamislite da se u ovim državama jedan profesor usudi da to govori u kontekstu, na primer, položaja jevrejske zajednice? Ne samo da bi ostao bez posla, nego bi odgovarao i u okviru pravosudnog sistema tih zemalja", zaključuje Karanović.

image