Srbija i Balkan

Centralna državna manifestacija i sednica Vlade Srbije povodom Vidovdana u Kruševcu

Povodom obeležavanja Vidovdana biće održan i prikaz naoružanja i vojne opreme
Centralna državna manifestacija i sednica Vlade Srbije povodom Vidovdana u Kruševcu© Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Povodom obeležavanja Vidovdana u Kruševcu se održava centralna državna manifestacija, sednica Vlade Srbije i prikaz naoružanja i vojne opreme.

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizuje obeležavanje dana sećanja na vladavinu kneza Lazara polaganjem venca u manastiru Ravanica, najavljena je i sednica Vlade Srbije u Kruševcu i centralna državna ceremonija na kojoj će biti prikazana i vojna oprema.

U manastiru Ravanica od devet sati biće održan parastos knezu Lazaru i kosovskim junacima koji će služiti vladika Ignjatije i sveštenstvo SPC, a prisustvovaće i premijer Miloš Vučević.

Vučevića će u manastirskoj porti dočekati vladika braničevski Ignjatije i igumanija mati Marija. Gosti će potom otići da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće.

Sednica Vlade Srbije, koja će se održati u Kruševcu, zakazana je za 11.30 sati u Gradskoj kući. Nakon sednice vlade, premijer Vučević će u 12 sati položiti vence na Spomenik kosovskim junacima, nakon čega će uslediti njegovo zvanično obraćanje.

Od 12.30 sati predviđen je obilazak Taktičko-tehničkog zbora i prikaz naoružanja i opreme.

U okviru obeležavanja Vidovdana građani će na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama moći da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Biće prikazana i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu.

Sa posebnim pijetetom Vidovdan je na državnom nivou u Srbiji obeležen još 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u boj na Kosovo 1389, povodom pet vekova od bitke, održana velika manifestacija. Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na centralnog gradskom trgu.

image