Srbija i Balkan

Petković: Uprkos svetskim moćnicima Srbi opstaju na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM je najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, i poručio da od tog sastanka ne očekuje ništa
Petković: Uprkos svetskim moćnicima Srbi opstaju na Kosovu i Metohiji© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković je izjavio da je srpski narod na Kosovu i Metohiji danas, na Vidovdan, na svojim vekovnim ognjištima, uz svoju crkvu i državu, opstao i da će opstati, iako su svetski moćnici pokušali da promene tu realnost.

"Naše je da čuvamo mir, da se suzdržimo od svih jednostranih reakcija, jer premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti isključivo želi provokaciju", rekao je Petković za RTS.

Čestitajući Vidovdan, Petković je ponovio poruku predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija uvek biti uz svoj narod na KiM i da će se za njega boriti svim diplomatskim sredstvima.

"Možda u trenucima stranog terora nad našim narodom zvuči mnogo blago kad kažemo ljudima da se strpe, ali znamo jako dobro o čemu pričamo. Doći će vreme kada će ovoj tiraniji na KiM doći kraj i kada ćemo moći da imamo prave pregovore sa Prištinom", rekao je Petković.

Govoreći o zabrani ulaska na KiM, Petković je rekao da je to petnaesti put da mu je zabranjen ulaz, da Priština time krši sve sporazume i da ovakvim postupcima "želi da protera državu Srbiju".

"Kurti nije haje ni za šta. Kad glavnom pregovaraču zabranjujete ulaz, a ja sam taj koji je najdirektnije zadužen za dijalog i za proces normalizacije, jasno je da Priština ovim postupcima želi da protera državu Srbiju", rekao je Petković.

Podsetio je da je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjeno da poseti Pećku patrijaršiju.

"To je kao da neko zabrani papi da ode u Vatikan", ocenio je Petković.

Kad je reč o hapšenju Srbina iz Leposavića Srđana Lalovića, Petković je ponovio da Kurti time šalje poruku da ga "interesuje samo politika proterivanja sprskog naroda" i da do hapšenja dolazi uprkos tome što Srbija ima garancije iz EU i SAD da svi učesnici protesta i barikada na Kim neće biti hapšeni.

Petković je najavio da će sledeće sedmice u Briselu biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača i da od tog sastanka ne očekuje ništa.

image