Srbija i Balkan

"Akutna iritacija Evropske unije": Srbija i Gruzija opet na strani Rusije, Moldavija iznenadila

Pet zemalja kandidata prihvatilo je odluku o krađi ruske imovine
"Akutna iritacija Evropske unije": Srbija i Gruzija opet na strani Rusije, Moldavija iznenadila© Thierry Monasse/Getty Images

Srbija, Gruzija i Moldavija jedine su tri zemlje kandidati za članstvo EU koje su se suprotstavile, odnosno nisu podržale odluku Saveta Evropske unije da prihode od zaplenjene ruske imovine iskoriste za obnovu Ukrajine.

Zemlje kandidati inače su u obavezi da se usklade sa spoljnom politikom EU, tako da su Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina podržale plan EU o krađi ruskog profita. Isto su učinile i zemlje članice Evropske zone slobodne trgovine - Island, Norveška i Lihtenštajn.

Za to, su naravno, odmah dobile tapšanje po ramenu.

"Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa izvršnom odlukom Saveta Evropske unije. EU je primila k znanju ovu posvećenost i pozdravila je", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Evropska unija, naime, zahteva od svih zemalja kandidata da se pridržavaju svih direktiva o sankcijama, kao i drugih ključnih spoljnopolitičkih odluka, uprkos tome što im nije dozvoljeno da učestvuju u njihovom donošenju.

"Do pristupanja EU država kandidat je zakonski obavezna da u potpunosti sledi spoljnopolitički kurs Brisela. Zato stav Gruzije i Srbije, koje dosledno odbijaju da uvedu sankcije Rusiji i njenim najbližim partnerima, izaziva akutnu iritaciju u institucijama Evropske unije. Moldavija se obično pridružuje svim odlukama Brisela o sankcijama", piše TASS. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo je da bi Moskva mogla da se žali sudu UN zbog odluke EU da sredstva od prihoda na rusku imovinu otme i prosledi Ukrajini.

Da Rusija ima "širok arsenal" političkih i ekonomskih kontramera da odgovori na konfiskaciju njene suverene imovine, uključujući zaplenu zapadne imovine u Rusiji, upozorila je nedavno portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

image