Srbija i Balkan

Dodik dodelio odlikovanja Republike Srpske: Orden Bori Čorbi i profesoru Trifkoviću

Milorad Dodik je rekao da kao znak priznanja za dela i rad koja zaslužuju opšte poštovanje i isticanje, Ordeni Srpske predstavljaju javnu nagradu kojom Srpska izražava zahvalnost zaslužnima za njihova hrabra dela, dostignuća, požrtvovanje i lojalnost
Dodik dodelio odlikovanja Republike Srpske: Orden Bori Čorbi i profesoru TrifkovićuGetty © stock photo

Predsednik Srpske Milorad Dodik dodelio je danas odlikovanja Republike Srpske zaslužnim pojedincima i naglasio da su ova priznanja jedan od atributa državnosti ustanovljena odlukom Narodne skupštine Srpske 25. aprila 1993. godine.

Dodik je, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Srpske, ordenom Njegoša Prvog reda odlikovao profesora dr Srđu Trifkovića, srpskog univerzitetskog profesora, publicistu, političkog savetnika, analitičara i istoričara. On je nagrađen "za priznati javni rad, lične rezultate i zasluge doprinosi društveno-političkom razvoju na polju internacionalne politike što dovodi do opšte afirmacije Republike Srpske".

Za dugogodišnji priznati javni rad i dostignuća na polju muzičkog stvaralaštva doprinos širenju popularnog muzičkog pravca i umetnosti ordenom časti sa zlatnim zracima nagrađen je frontmen "Riblje čorbe" Borisav Bora Đorđević.

Orden časti sa srebrnim zracima Dodik je dodelio Nenadu Nediću, komandantu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, za "lična dostignuća, priznat javni rad i rezultate kojim se doprinosi opštem napretku, ali i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske".

"Kao znak priznanja za dela i rad koja zaslužuju opšte poštovanje i isticanje, Ordeni Srpske predstavljaju javnu nagradu kojom Srpska izražava zahvalnost zaslužnima za njihova hrabra dela, dostignuća, požrtvovanje i lojalnost. Danas, povodom Vidovdana, dana koji u našoj istoriji predstavlja sinonim za velika stradanja srpskog naroda, ali i izvojevane pobede, kao predsednik Srpske u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima i nadležnostima dodeljujem odlikovanja za izuzetne zasluge prema Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

Priznanja borcima i humanitarcima

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, kao i doprinos u stvaranju, odbrani i oslobođenju Republike Srpske, medaljom zasluga za narod nagrađen je Velinko (Janko) Trbić iz Čelinca, ratni vojni invalid prve kategorije i pripadnik Vojske Republike Srpske.

Za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, kojim se doprinosi očuvanju kulture i tradicije srpskog naroda u zemlji i rasejanju, medaljom zasluga za narod odlikovan je Dragan Sjeničić, osnivač Humanitarne organizacije "Srcem za Modriču" i Branko Vidić, humanitarac i Jozef Fuksa, predsednika Fondacije "Sunce Obervalis".

Predsednik Srpske odlikovao je i 13 doktora posthumno ordenom krst milosrđa za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, kao i nemerljiv doprinos u pružanju zdravstvenih usluga, stvaranju i oslobođenju Srpske.

Dodik je posthumno odlikovao i 50 boraca medaljom zasluga za narod za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, kao i doprinos u stvaranju, odbrani i oslobođenju Republike Srpske.

image