Srbija i Balkan

Pritvor do mesec dana Srbinu osumnjičenom za navodni ratni zločin na KiM (VIDEO)

"Zahtev za određivanje pritvora je neosnovan, uz to postoji mnogo nejasnoća", izjavio je Lazovićev advokat
Pritvor do mesec dana Srbinu osumnjičenom za navodni ratni zločin na KiM (VIDEO)www.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora u trajanju do mesec dana Srbinu iz Leposavića Srđanu Lazoviću uhapšenom pod sumnjom da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom sukoba na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 1999. godine.

Lazovićev advokat Predrag Miljković izjavio je da se njegov branjenik, uhapšen 27. juna, tereti da je počinio ratni zločin na teritoriji Mališeva i nekim mestima u okoline Kline i dodao da je odbrana prigovorila zahtevu tužilaštva o pritvoru.

"Mi smo smo danas prigovorili ovakvom zahtevu tužilaštva, zahtevu za određivanje pritvora. Smatramo da je isti neosnovan. Rešenje o pokretanju istrage je na jučerašnji datum, što znači da je istraga zvanično pokrenuta juče, a Srđan je uhapšen prekjuče. Svedoci su saslušani marta i aprila meseca. Mi smo ovome prigovorili, jer ne znamo u kojoj istrazi su ti svedoci saslušani. Nemoguće je da svedoci i dokazi iz jedne istrage budu na ovaj način korišćeni u ovoj istrazi. Postoji mnogo nejasnoća", rekao je Miljković.

Prema njegovim rečima, odbrana je danas priložila dovoljno dokaza da Srđan nije osoba sa sporne slike koja se pojavila u medijima.

"Doneli smo brojne dokaze iz kojih se vidi da Srđan niti je bio pripadnik policije za vreme rata, niti je bio u okolini Mališeva ili Kline za vreme rata. Ipak, sud je odlučio da mu odredi 30 dana pritvora što je postala već standardna procedura protiv svih okrivljenih u ovakim prdmetima", rekao je Miljković.

Takozvana kosovska policija uhapsila je Lazovića 27. juna u Leposaviću i od tada se nalazi u pritvoru.

Supruga uhapšenog Marija Lazović izjavila je nakon njegovog privođenja da se na fotografijama koje su objavili pojedini mediji na albanskom jeziku uopšte ne nalazi njen suprug, ističući da on nikada nije bio u Đakovici, za šta postoje dokazi, ali da je on i pored toga uhapšen.

image