Srbija i Balkan

Dačić: U Srbiji proglašen crveni nivo pretnji od terorizma, pojačano prisustvo policije

Teroristički akt je zaustavljen na prvom koraku i građani ne treba da strepe, istakao je srpski ministar policije
Dačić: U Srbiji proglašen crveni nivo pretnji od terorizma, pojačano prisustvo policije© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić proglasio je crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma nakon što je i tužilaštvo današnji napad na žandarma ispred ambasade Izraela proglasilo terorističkim aktom i naglasio da će u skladu sa crvenim nivoom biti povećano prisustvo policije ne samo ispred ambasada i državnih institucija već i na mestima gde boravi veći broj ljudi.

Dačić je naglasio i da se dogovorio sa čelnicima policije da se obavi pretres svih lokacija u Mladenovcu i Novom Pazaru i da se svuda gde nešto bude sumnjivo i povezano s terorizmom reši i da se pronađu tragovi i pohapse svi ti ljudi.

"U skladu sa instrukcijama, pravilima koja postoje, instrukcijama Saveta za nacionalnu bezbednost pošto je došlo do ovog terorističkog akta, jer on je sada zvanično okarakterisan kao teroristički akt od strane tužilaštva, kao ministar unutrašnjih poslova proglasio sam crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma", rekao je Dačić nakon što je s predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetio u Urgentnom centru ranjenog žandarma Miloša Jevremovića.

Naglasio je da će građani videti i veće prisustvo policije na raznim mestima koja su bitna za javni interes, odnosno gde boravi više ljudi, ne samo ambasade i državne službe nego i tržni centri ili druga mesta gde ima mnogo ljudi.

Teroristički akt zaustavljen na prvom koraku

Dačić je izjavio i da je teroristički akt zaustavljen na prvom koraku i dodao da građani ne treba da strepe, jer će policija uraditi sve što je u njenoj moći da zaštiti građane od posledica.

Naglasio je da je pokrenuta akcija pretresa svih lokacija u Mladenovcu i Novom Pazaru, za koje postoje indicije da bi mogle da imaju veze s terorističkim aktom.

"Situacija u bezbednosnom smislu je takva da građani ne treba da strepe, odnosno policija će uraditi sve što je u našoj moći, zajedno sa bezbednosnim službama, uz podelu svih tih informacija, da zaštitimo građane od posledica terorističkog napada", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, samostrel koji je danas upotrebljen kao terorističko oružje moguće je kupiti u "slobodnoj prodaji", te bi zakonska rešenja morala da onemoguće prodaju ovakvih oruđa.

Ponovio je da napadač nije prišao ni zgradi ambasade, niti zaposlenima.

"Na prvom koraku je propao teroristički akt, ali nažalost naš pripadnik Žandarmerije je teško ranjen", rekao je Dačić i zahvalio lekarima na pomoći koju su ukazali ranjenom žandarmu.

image