Srbija i Balkan

Odakle vehabije u BiH: Šta se dešavalo na vojnom poligonu u blizini Mostara?

Budući da je "sutuacija u BiH napeta, gotovo kao devedesetih godina, ove akcije ne slute na dobro" ocenjuje za RT Balkan nekadašnji pukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan
Odakle vehabije u BiH: Šta se dešavalo na vojnom poligonu u blizini Mostara?Getty © imago stock&people

Lica navodno povezana sa vehabijskim pokretom vežbala su gađanje na vojnom poligonu kod kasarne "Miralem Jugo" u blizini Mostara, na istom mestu gde gađanje vežbaju i pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi. Upotreba poligona moguća je samo uz odobrenje Ministarstva obrane u Savetu ministara BiH, odnosno ministra Zukana Heleza, piše portal "Bljesak info".

Dekan Fakulteta bezbednosti iz Banjaluke Predrag Ćeranić ukazuje za RT Balkan da radi se o poligonu, strelištu koje pripada snagama BiH koje mogu da daju dozvolu da se taj poligon koristi u određenom intervalu.

"Ta lica su tako i došla, preko kluba streljaštva. Koliko je zaživeo instrument operativne provere, ne znam, ali je vrlo lako izvodljivo da građani koriste te objekte u određenom periodu", navodi Ćeranić.

Iz Ministarstva obrane u Savetu ministara BiH je dozvolu za izvođenje vežbe s bojevom municijom dobio i Klub za praktično streljaštvo "Velež", koji se 16. februara prijavio na vežbe, a, prema pisanju pojedinih medija, ispostavilo se da su neki članovi navodno bliski vehabijskom pokretu.

Prema pisanju portala, izvori bliski istrazi navode da nekoliko njih koji su vežbali gađanje pripada radikalnim vehabijskim paradžematima i da su neki došli iz Danske, a jedan broj se tamo i vratio. Prema drugim informacijama, tog dana su na vežbe došle i dve osobe iz Francuske koje nemaju veze sa BiH.

Ćeranić ukazuje da vehabijska ilegalna organizacija više ne postoji na teritoriji BiH.

"Svi su sada registrovani kao NVO, imaju donacije, pojedini iz budžeta grada, nema tu ništa nelegalno, čak se bave humanitarnim radom. Ono što je zabrinjavajuće je što je tu jedan ogranak, koji je po zlu poznat bar kada je RS u pitanju. To je deo ratnog odreda 'El Mudžahid', dobrovoljaca i domaćih snaga", ukazuje profesor Ćeranić.

On ističe da je taj problem vehabijskih udruženja i pojedinih militantnih predavača "ispod radara".

"Svi ti bezbednosni problemi koji su u BiH došli preko jedne interpretacije islama koja je strana ovom podneblju, sada je na margini i političkog i medijskog diskursa. Pouka je da državni organi i mediji da više obrate pažnju šta se dešava u svim tim pokretima kojima se može pripisati militarizam u smislu širenja pojedinih ideja koje nisu prihvatljive u ovom podneblju i društvu", naglašava Ćeranić.

Prema pisanju portala, jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH prijavio je nadležnima grupu koja je vežbala i pokrenuta je interna istraga u Oružanim snagama, a obaveštene su i druge službe.

O svemu su obavešteni Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Agencija za istrage i zaštitu BiH Sipa i Obaveštajno-bezbednosna agencija , a upoznat je i Eufor.

Iz Sipe su odgovorili za "Bljesak info" da se "eventualno postojanje ili nepostojanje operativno istražnih podataka ne može dostavljati izvan Agencije, osim nadležnim organima".

U Glavnoj komandi Eufora su rekli da ne komentarišu pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane u Savetu ministara.

Predsednik Kluba "Velež" Almin Čano rekao je da o spornom datumu i osobama koje su navodno povezane s vehabizmom nema informacija, navodeći kako je tog dana bio na treningu na poligonu, kao i da su ih iz Oružanih snaga zamolili da ne dolaze dok je reše neka svoja unutrašnja pitanja – način ulaska.

Budući da je "sutuacija u BiH napeta, gotovo kao devdesetih godina, ove akcije ne slute na dobro" ocenjuje za RT Balkan nekadašnji pukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan. 

"Simptomatično je da se dešavaju ove 'vežbe gađanja' i da u njima učestvuju lica koja su povezana sa vehabijama, a u isto vreme Bošnjačko nacionalno veće 'upozorava' da bi moglo doći do nemira i napada na povratničko stanovništvo u Republici Srpskoj. Nigde oni nisu rekli da će Srbi napasti Bošnjake, ali je kroz čitavo saopštenje jasno na šta ciljaju", ukazuje naš sagovornik. 

Karan dodaje da "treba povesti računa kada su u pitanju ovakve aktivnosti, koje su bezbednosno interesantne, posebno u ovom momentu".

Deset dana ranije, u Gornjem Kamengradu, na lokalitetu Glavica, održao se i prvi ersoft susret koji je organizovao ersoft klub "Kojot" iz Sanskog Mosta. Ovaj događaj privukao i ersoft igrače iz čitave Bosne i Hercegovine, ali i iz inostranstva, okupivši 180 učesnika.

Ersoft je realistična simulacija borbe i nastao je u Japanu sedamdesetih godina prošlog veka, a ekspanziju je doživeo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina širom sveta, od pre petnaestak godina i na našim prostorima.

U pitanju je timska igra u kojoj se koriste plastične kuglice u svojstvu projektila, koji ne ostavljaju prilikom pogotka nikakav trag pa je potrebno prijaviti pogodak.

Replike oružja su izuzetno realno urađene, u zavisnosti od proizvođača, a kod pojedinih modela, na replikama su identične oznake kao i kod vatrenog oružja što dodatno daje još realističniji osećaj igranju i korišćenju istih, ali su posledice nakon pogotka mnogo blaže nakon pogotka u pejntbolu.

Iz ersoft kluba "Kojot" za lokalne medije su rekli da su prepoznali potrebu za organizacijom ovakvog događaja, kao i da je Glavica postala epicentar adrenalina i uzbuđenja za sve ersoft entuzijaste.

Momenat odabran za prvi ersoft susret na ovom području, gde je mešovito stanovništvo, ipak, budi strah kod lokalnog življa uz pitanja "za šta vežbaju gađanje i da li se spremaju za nešto?!".

image