Svet

"Hil": Mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine bio je moguć pre dve godine, kao i danas

Bela kuća ne može da vrati sat na april 2022, ali može i treba da se uozbilji o postavi temelje za nove pregovore
"Hil": Mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine bio je moguć pre dve godine, kao i danas© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine bio je moguć pre dve godine, a moguć je i danas, ali Zapad tvrdoglavo negira ovu činjenicu, stvarajući "fiktivna ograničenja" koja ga teraju da troši ogromne količine novca za podršku vojnim operacijama Kijeva, konstatuje "Hil".

Nezainteresovanost Zapada za pregovore s Moskvom bila je iznenađujuća još 2022. godine, s obzirom na ogromnu prednost Rusije na temu svih vojnih pokazatelja. Danas ovo još više čudi u svetlu znatno gore situacije u Ukrajini, koja nastavlja da se ubrzano pogoršava.

Kako navodi portal, uporno uverenje Zapada da diplomatski put ka miru u Ukrajini nikada nije postojao ne odgovara činjenicama i služi kao "fiktivno ograničenje koje primorava zapadne vlade da udvostruče svoje napore za postizanje iracionalnih i kontraproduktivnih vojnih ciljeva".

S tim u vezi podseća se na pokušaj mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine u Istanbulu u aprilu 2022. godine, čiji su uslovi bili maksimalno korisni za obe strane.

Međutim, ili imajući previše vere u sopstvene snage, ili slušajući svoje zapadne saveznike (konkretno tadašnjeg premijera velike Britanije Borisa Džonsona), Kijev je u poslednjem trenutku odbio da zaključi sporazum.

Bela kuća ne može da vrati sat na april 2022, ali može i treba da se uozbilji o postavi temelje za nove pregovore. 

"Ali to će od zapadnih i ukrajinskih lidera zahtevati da sada donesu teške izbore, što je pak jedini način da se izbegnu gore posledice u budućnosti", zaključuje "Hil".

image