Svet

Šef Pentagona švorc, zabrinut za opstanak Ukrajine i američku čast

Odlazim odavde potpuno rešen da obezbedim slanje američke pomoći i municije, to je pitanje suvereniteta Ukrajine i pitanje časti i bezbednosti Amerike, rekao je Lojd Ostin u bazi Ramštajn u Nemačkoj
Šef Pentagona švorc, zabrinut za opstanak Ukrajine i američku čast© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je da je opstanak Ukrajine u opasnosti i nastojao da ubedi saveznike da su Sjedinjene Američke Države posvećene Kijevu, čak i u trenutku kada je Vašingtonu ponestalo novca za nastavak naoružavanja ukrajinskih snaga.

Predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson do sada je odbio da stavi na glasanje nacrt zakona koji bi obezbedio 60 milijardi dolara više za Ukrajinu, a Bela kuća se muči da pronađe način da pošalje pomoć Kijevu u borbi protiv ruskih snaga, prenosi Rojters.

Ostin predsedava mesečnim sastankom poznatim kao Ukrajinska odbrambena kontakt grupa, koji se održava u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i kojem prisustvuje oko 50 saveznika koji su vojno podržali Ukrajinu.

"Opstanak Ukrajine je u opasnosti, a bezbednost Amerike ugrožena. Odlazim odavde potpuno rešen da obezbedim slanje američke pomoći i municije. To je pitanje opstanka i suvereniteta Ukrajine i pitanje časti i bezbednosti Amerike", rekao je Ostin na konferenciji za novinare posle sastanka.

Ostin, kojem je ovo prvo putovanje posle lečenja raka prostate, nije rekao kako će Vašington podržati Ukrajinu bez dodatnih sredstava.

Zvaničnici kažu da nedostatak pomoći već utiče na terenu u Ukrajini i da ukrajinske snage moraju da se oslanjaju na oskudne resurse.

"Mislim da su naši saveznici svesni naše finansijske situacije, Ukrajinci više od bilo koga", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, želeći da ostane anoniman. 

Prošle nedelje administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da će poslati 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, ali napomenula da je to vanredan potez nakon neočekivanih ušteda od vojnih ugovora koje je Pentagon napravio.

Zvaničnici nisu isključili da bi mogli pronaći dodatne uštede, ali kažu da taj iznos ne bi bio dovoljan da se nadoknadi nedostatak akcije Kongresa.

Stručnjaci kažu da će se Ostin suočiti sa sumnjičavom publikom u Evropi.

"Postaje sve teže i teže američkim liderima da putuju u Evropu, sa porukom da su Sjedinjene Države dugoročno posvećene Ukrajini. Takva poruka o dugoročnim finansijskim, vojnim i ekonomskim obavezama je u suprotnosti sa realnošću onoga što se dešava na Kapitol Hilu", rekla je viši saradnik Evropskog centra Atlantskog saveta u Vašingtonu Rejčel Rico.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je posle sastanka paket pomoći Ukrajini od 500 miliona evra koji uključuje 10.000 komada municije i rekao da su Sjedinjene Države i dalje pouzdan partner.

"Ne sumnjam u pouzdanost Amerikanaca. Postoje posebnosti u političkim sistemima i sa tim moramo da se nosimo", rekao je Pistorijus.

Evropska podrška postaje sve važnija jer Bajden nije mogao da dobije veliki paket pomoći Ukrajini preko Kongresa, a veliki deo njegove spoljnopolitičke energije je usmeren na rat u Gazi.

Međutim, američki zvaničnici kažu da bez Sjedinjenih Država evropska podrška Ukrajini neće biti dovoljna da se odbrani od ruskih snaga.

"Ne postoji način na koji naši saveznici mogu zaista da kombinuju snage kako bi nadoknadili nedostatak američke podrške", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

image