Svet

(Ne)očekivano priznanje Kijeva: Polovinu ukrajinskog budžeta subvencioniše Zapad

Vlasti u zemlji trenutno nemaju jednostavna rešenja za obnovu države, društva i biznisa, a vlada će možda povećati stope nekih poreza kako bi nadoknadila ekonomski pad, izjavio je zamenik ministra ekonomije i trgovine Ukrajine Taras Kačka
(Ne)očekivano priznanje Kijeva: Polovinu ukrajinskog budžeta subvencioniše ZapadGetty © Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto

Polovinu ukrajinskog budžeta subvencionišu zapadne zemlje i prelazak na samoodrživost u budućnosti biće izuzetno težak, izjavio je zamenik ministra ekonomije i trgovine Ukrajine Taras Kačka.

"Morate da shvatite da su naše javne finansije, gde dobijamo preostalih 50 odsto troškova, finansijska pomoć naših partnera", kazao je Kačka u intervjuu ukrajinskom TV kanalu TSN, objavljenom na Telegramu.

On je dodao da rukovodstvo zemlje nema pristup da će Ukrajina postojati decenijama zahvaljujući pomoći partnera. 

"Prelazak na samodovoljnost u kontekstu obnavljanja ekonomskog i izvoznog potencijala zemlje i privlačenja investicija biće veoma težak, kao i proces integracije sa Evropskom unijom", istakao je.

Kačka je napomenuo da pomoć Kijevu dolazi iz Kanade, Japana, EU i SAD, a da bi bez tih sredstava bilo nemoguće izdržavati određena socijalna davanja, uključujući finansiranje obrazovanja.

Prema njegovim rečima, vlasti u zemlji trenutno nemaju jednostavna rešenja za obnovu države, društva i biznisa, a vlada će možda povećati stope nekih poreza kako bi nadoknadila ekonomski pad.

Kako je ranije izjavila ukrajinska poslanica Aleksandra Ustinova, rupe u državnom budžetu se zatvaraju uz pomoć zapadnog finansiranja, a ako se prekine pomoć Sjedinjenih Država, vlasti će biti prinuđene da se "pruženom rukom" okrenu zemljama G7.

Vladimir Zelenski je krajem novembra potpisao nacrt zakona o državnom budžetu Ukrajine za 2024. godinu sa deficitom većim od 43 milijarde dolara.

image
VV inauguration
banner