Svet

Američki senator nezadovoljan: Ukrajinci dužni da ratuju bez obzira na godine i vojnu pomoć SAD

Nadam se da će oni koji su pogodni za službu u ukrajinskoj vojsci i otići da služe. Ne mogu da verujem da se prihvataju samo stariji od 27 godina, kazao je Lindzi Grem
Američki senator nezadovoljan: Ukrajinci dužni da ratuju bez obzira na godine i vojnu pomoć SAD© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Američki senator Lindzi Grem, čuven po izjavi "Rusi umiru, najuspešnije trošenje američkog novca", predložio je da Ukrajinci odlaze na front bez obzira na ograničenje u uzrastu koje je predviđeno zakonom o mobilizaciji.

Grem je doputovao u Kijev radi sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i iznenadio se kada je čuo da su regrutaciji u Ukrajini podložni samo stariji od 27 godina.

"Nadam se da će oni koji su pogodni za službu u ukrajinskoj vojsci i otići da služe. Ne mogu da verujem da se prihvataju samo stariji od 27 godina. Morate da služite, i to ne sa 25 ili 27", rekao je Grem, koji se u Ruskoj Federaciji nalazi na spisku ekstremista i terorista.

Američki senator veruje da Kijevu treba više ljudi na frontu i da su Ukrajinci dužni da ratuju bez obzira na vojnu pomoć SAD, te je zato predložio ukrajinskim zakonodavcima da požure sa usvajanjem strožijeg zakona o mobilizaciji.

Posetilac Kijeva se nije libio i da kaže da su rakete dugog dometa ATACMS odavno trebale da budu isporučene Ukrajini, naročito za udar na Krimski most.

Najpopularnija ideja u Americi je podrška Ukrajini u vidu beskamatnog kredita, rekao je Grem u Kijevu.

image